Изпитните комисии на Европейския парламент одобриха двама от тримата кандидати

...
Изпитните комисии на Европейския парламент одобриха двама от тримата кандидати
Коментари Харесай

Френският и румънският кандидати за комисари са одобрени, изпитът за Унгария продължава

Изпитните комисии на Европейския парламент утвърдиха двама от тримата претенденти за еврокомисари, които поставиха през вчерашния ден вербален изпит, съобщи Българска телеграфна агенция.

Засега напред минават румънският претендент Адина-Йоана Вълян, препоръчана за еврокомисар по превоза, и френският претендент Тиери Бретон, който се планува да дава отговор за вътрешния пазар. Вълян е петият претендент на Букурещ, а Бретон - вторият за Париж.

След вчерашният чуване унгарският претендент Оливер Вархели не получава нужната поддръжка от парламентарната комисия по външни работи. Той ще има опция да отговори на спомагателни писмени въпроси. Ако най-после и той премине сполучливо изпита, Вархели ще дава отговор за разширението на Европейски Съюз. Той е вторият претендент на Будапеща.

Предвижда се евродепутатите да имат дефинитивна оценка до 21 ноември и по този начин Вархели ще разполага със седмица, с цел да отговори на спомагателните въпроси. Ако оценката най-после е позитивна, съставът на идната Европейска комисия се планува да бъде гласуван на 27 ноември.

Комисията на Урсула Фон дер Лайен трябваше да е встъпила в служба още при започване на ноември, само че серия от провали на нейни претенденти докара до закъснение. Сега тя се надява да заеме новата си служба от началото на декември.

" Политико " отбелязва, че одобряването на Вархели е било блокирано след неочакван протест на евродепутати от лявоцентристката група Социалисти и демократи и от демократичната " Обнови Европа ", които се сплотиха с други след тричасовото чуване в Комисията по външни работи на Екологичен потенциал. Служители от Народното събрание обаче чакат Вархели да бъде утвърден, откакто отговори на спомагателните писмени въпроси, поискани от Социалисти и демократи, " Обнови Европа ", както и от евродепутати от Зелените и Обединена левица/Северна зелена левица.

Много евродепутати показаха опасения от даването на власт в региона на политиката на съседство и разширението на Унгария, поради че нейният министър председател Виктор Орбан е упрекван, че не зачита доста от главните правила на Европейски Съюз за народна власт и господство на закона.

Защо се стигна до повторните чувания четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (536)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР