Изпълняващият длъжността министър-председател на Афганистан, излъчен от талибаните, молла Мохамад

...
Изпълняващият длъжността министър-председател на Афганистан, излъчен от талибаните, молла Мохамад
Коментари Харесай

Талибаните призоваха управлението им да бъде международно признато

Изпълняващият длъжността министър-председател на Афганистан, излъчен от талибаните, молла Мохамад Хасан Ахунд, прикани интернационалната общественост да признае администрацията на талибаните. Това се случи на конференция в сряда в Кабул, на която беше разисквана икономическата рецесия в страната.

Талибаните завзеха властта в Афганистан през август 2021 година Досега нито една страна в света не е признала публично ръководството им.

"Призовавам всички държавни управления, изключително тези на мюсюлманските страни, да стартират [процеса по] признание ", сподели Ахунд в сряда по време на първата си обществена поява от септември насам.

По думите му неговата администрация е изпълнила нужните условия за това, като е възстановила "мира и сигурността " в страната.

Ахунд също по този начин прикани за освобождение на замразените финансови средства и за нарастване на филантропичната помощ. На конференцията, на която участваха и представители на Организация на обединените нации, той упрекна финансовите рестрикции за тежката икономическа рецесия и увеличаващата се беднотия в Афганистан.

"Краткосрочните помощи не са решение. Трябва да намерим път за фундаментално решение на проблемите ", сподели Ахунд.

След като през август талибаните смъкнаха от власт интернационално приетото държавно управление, Съединени американски щати и други западни страни блокираха достъпа до паричните запаси на Афганистан, държани в банкови сметки в чужбина. До този миг близо 80% от бюджета на страната се финансираше от Съединени американски щати и други интернационалните сили.

Страната сега се намира в невиждана филантропична рецесия. Според данни на интернационалните организации близо 60% от хората в 40-милионната страна нямат задоволително храна и са застрашени от гладна гибел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР