Изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев разговаря днес с министъра

...
Изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев разговаря днес с министъра
Коментари Харесай

Изпълнителният председател на БСК разговаря с министъра на икономиката Емил Караниколов

Изпълнителният ръководител на БСК Радосвет Радев беседва през днешния ден с министъра на стопанската система Емил Караниколов, по негова покана. Беше разисквана работата на комерсиалните представители на България зад граница, резултатите върху българските експортьори от действието на някои съглашения за свободна търговия сред Европейски Съюз и трети страни, както и други въпроси от съвместен интерес, оповестяват от БСК.

 min

„ БСК, като промишлен съюз, поддържа новаторските български компании най-много при експорт на артикули и услуги с по-висока добавена стойност и привличането на устойчиви вложения в качествени работни места. Затова в нашата работа с Министерство на стопанската система (МИ) и със Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), в частност, постоянно сме ценили експертиза в посока търсене на ниши и основаване на нови пазарни благоприятни условия за българските артикули и услуги “, акцентира в хода на диалога Радосвет Радев.

Той настоя за по-широко използване на публично-частни модели и изпращането зад граница на чиновници със строго характерни задания, което може да форсира удобното позициониране на България на избрани нишови пазари. Според изпълнителния ръководител на БСК, належащо е селекцията и атестацията на чиновниците на СТИВ да се реализира взаимно с бизнеса, да се дефинират съответни задания за всеки външен пазар, а бюджетите на представителствата да се образуват на програмна основа.

Браншови съюзи, членуващи в БСК, постоянно декларират угриженост във връзка с някои Споразумения за свободна търговия, стана ясно още по време на срещата. Като образец бяха посочени производителите на растителни масла, на захар и на пчелни произведения, които страдат от експортните мита на Украйна върху слънчогледа, ниските вътрешни цени на захарта и пчелния мед на украинския пазар. Въпреки напъните на браншовите ръководители на национално и европейско равнище, техните претенции за редакции в Споразумението за асоцииране сред Европейски Съюз и Украйна са отхвърлени, включително тъй като към този момент е късно за промени. „ В множеството случаи е късно да се договарят условия, които са удобни за българските производители. Ето за какво, бихме желали МИ да изпраща изпреварваща информация до евентуално наранени браншови и секторни сдружения, тъй че навреме да бъдат регистрирани възможни бъдещи проблеми за техния бизнес “, настоя Радосвет Радев.

Друг проблем, който изпълнителният ръководител на БСК показа на вниманието на икономическия министър, е обвързван със честите обири на акумулатори за електрически транспортни средства (електрически колела, мотопеди и др.), които не попадат в обсега на застрахователните полици, защото се водят консуматив. „ Това се явява спънка към по-широкото нахлуване на електромобилността у нас “, уверен е Радосвет Радев. Той предложи МИ да изследва практиките в други страни и да вземе съгласувани с бизнеса ограничения за превъзмогване на казуса.

Сред дискутираните по време на срещата тематики бе и организирането на бизнес задачи, съпровождащи държавни ръководители. Радосвет Радев осведоми, че по предложение на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), на която той е ротационен ръководител през 2018 година, Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП) е уредник на всички бизнес делегации, съпровождащи членове на Министерския съвет при публични визити в чужбина. Бизнес организациите спомагат с разпространяване на предложения и подготовка на членовете си, само че цялостната организация и отговорност за логистиката на визитите е на ИАНМСП.

По този метод се реализира равнопоставеност сред обособените работодателски организации, от една страна, а от друга – уголемява се броят на информационните канали за постигане на информация за задачите до оптимално огромен кръг евентуални участници, т.е. налице е повече бистрота и оптимални резултати за компаниите. В тази връзка, Радосвет Радев предложи този метод да се разпростре и върху делегациите на Президента и на Народното събрание.

В края на диалога бе решено министър Караниколов да свика в първата десетдневка на м. септември Националния стопански съвет, на чието внимание да бъдат сложени разискваните през днешния ден проблеми и да се потърсят съответните решения.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР