Изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева обяви в сутрешния

...
Изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева обяви в сутрешния
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева очаква България да влезе в чакалнята на еврозоната през 2018 г.

Изпълнителният шеф на Световната банка Кристалина Георгиева разгласи в утринния блок на БиТиВи, че чака България да получи покана за влизане в по този начин наречената чакалня на еврозоната през 2018 година

Тя аргументира прогнозата си с това, че стопанската система на страните от общия валутен съюз е в положително положение, а самата валута се радва на най-високата си поддръжка до момента. Припомни, че влизането в чакалнята е въпрос на политическо решение от актуалните членки, а оставането там до влизането в еврозоната всекидневно лишава към 3 година

" Това е значимо, тъй като еврозоната от ден на ден ще се интегрира. Нашата страна вътре е по-добре в сравнение с вън ", акцентира Георгиева.

Георгиева е в София за срещата на водачите от Западните Балкани, на която хазаин е София.
България дефинира евроинтеграцията на Западните Балкани като един от главните цели по време на българското Председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Според шефа на Световната банка срещата ще приключи с доста добър резултат за страните от района. В отговор на въпрос какво банката прави за него тя уточни, че стремежът е сега да се улесни прекосяването по европейския транспортен кулоар номер 8, който свързва Европа с Азия. По него тя очерта три казуса - неприятна инфраструктура тук-там, забавено прекосяване на граничните пунктове - поради инспекции на две гишета и тесни пунктове и липса на електронни услуги. Тя даде образец с това, че товарните транспорти се обработват единствено на едно гише сред България и Сърбия и това доста облекчава трафика. Банката е пресметнала, че по 30 млн. $
на страна пък са нужни, с цел да може чакането на опашка на пунктовете от страна на товарните превозвачи да е виртуално, а не действително.

Борисов има доста ясна визия за срещата на страните от Западните Балкани, ще приключим срещата с доста добър резултат, разгласи Георгиева.

Оценката й за него, с който се познават от 2009 година, е, че той доста по-мъдър, научил е доста неща, освен по какъв начин се ръководи вътре в страната, а да се свързва това и с бъдещето на съседите и Европейски Съюз. Слуша, помни и когато информацията е потребна да му влезе в работа, тя е там, добави тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР