Изпълнителният директор на Кембридж Аналитика Александър Никс Американските избиратели имат

...
Изпълнителният директор на Кембридж Аналитика Александър Никс Американските избиратели имат
Коментари Харесай

Обхватът на дейността на Кембридж Аналитика далеч надхвърля американските избори


Изпълнителният шеф на " Кембридж Аналитика " Александър Никс

Американските гласоподаватели имат много въпроси за възможната роля на " Кембридж Аналитика " - компания за обработка на данни с централа в Лондон - при избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати през 2016 година

Компанията, която по време на предизборната акция е правила консултантска активност за Тръмп, бе разтърсена в петък поради известия на вестниците " Ню Йорк таймс " и " Обзървър ", че по непозволен метод е придобивала данни от консуматори на Facebook - което накара обществената мрежа да забрани на компанията да участва на нейната платформа, а английските управляващи - да изискат пояснение.

" Кембридж Аналитика " обаче може да е проблем освен за американците и британците. Компанията твърди, че е работила в необятен кръг страни, в това число в Австралия, Бразилия, Кения, Малайзия и Мексико, а политиците в някои от тези страни желаят активността й да бъде разследвана.

Списъкът със страните идва непосредствено от представители на компанията, които неотдавна били снимани от кореспондент на английския ефирен канал " Ченъл фор ". Журналистът се показал за евентуален клиент, представител на богато семейство от Шри Ланка, което желае да усили политическото си въздействие. На последвалите срещи, траяли четири месеца, чиновници на " Кембридж Аналитика " рекламирали осъществяваната от тях по целия свят активност.

Макар рецензиите към " Кембридж Аналитика " да са съсредоточени върху хипотетичната приложимост от нейна страна на данни, събрани от страници в обществената мрежа, изпълнителният шеф на компанията Александър Никс на видеозаписа наподобява оправдава потреблението на подкупи и изнудването със полови компромати като метод за наклоняване на избори в нечия изгода.

" Моля, не обръщайте прекомерно внимание на това, което споделям ", декларира Никс пред репортера на " Ченъл фор " на по пиво в хотел в Западен Лондон. " Само ви давам образци какво може да се направи и какво към този момент е правено. "

" Кембридж Аналитика " е учредена през 2013 година, само че е обвързвана с " Ес Джи Ел Груп " - одобрена английска компания, работеща от 1993 година Според страницата на " Ес Джи Ел " в интернет тя е " провеждала стратегии за смяна в държанието в над 60 страни ", представяйки себе си като услуга за даване на данни, разбори и тактики " на държавни управления и военни структури по целия свят ".

" Ес Джи Ел " основала преди пет години " Кембридж Аналитика ", с цел да взе участие в американската политика; съсобственик на компанията е Робърт Мърсър, американски управител на хедж фонд и милиардер. На страницата на компанията в интернет обаче е посочено, че с изключение на в Америка и Англия тя има представителства в Малайзия и Бразилия, а активността й надалеч надвишава границите на Съединени американски щати.

Предполагаемата роля на " Кембридж Аналитика " в миналогодишните избори в Кения, които бяха придружени от конюнктура на безпорядък, към този момент е подложена на деликатно изследване. Миналата година компанията отхвърли да удостовери пред кенийски кореспонденти каква роля играе там, а на нейната страница е посочена само активността й за разбори на данни и изследвания по време на изборния цикъл през 2013 година На записаните със скрита камера фрагменти на " Ченъл фор " Марк Търнбул, административният шеф на " Кембридж Аналитика политикъл глоубъл ", обаче декларира, че компанията е " управлявала " предизборните акции на кенийския президент Ухуру Кениата през 2013 и 2017 година

" Два пъти променяхме облика на цялата партия, пренаписвахме програмата й, направихме 50 000 изследвания ", споделя Търнбул, допълвайки, че компанията е имала пръст в " безусловно всеки един детайл от акцията (на Кениата) ".

Кениата завоюва изборите през август предходната година, резултатите от които бяха оспорвани от опозицията и след това оповестени за недействителни от кенийския Върховен съд. През октомври Кениата завоюва повторените избори, откакто неговият конкурент Рейла Одинга отхвърли да взе участие. Както и в предходни години, към изборите имаше митинги и принуждение. Най-малко 92 кенийци починаха.

Миналогодишните избори ще бъдат запомнени по-специално с потреблението на реклами за политически офанзиви в обществените мрежи, които се оформиха като авторитетна нова медия в Кения. " Прайвъси интернешънъл ", записана в Лондон благотворителна организация, установи, че за основаването на тези акции в интернет в интерес на Кениата е спомогнала американска компания от цифровата сфера на име " Харис Медия ". Подобно на " Кембридж Аналитика ", основаната в Тексас " Харис Медия " е работила за акцията на Тръмп през 2016 година, както и в Европа за крайнодесни организации като " Алтернатива за Германия ".

Някои от водачите на кенийската съпротива желаят присъединяване на " Кембридж Аналитика " в кенийската политика да бъде разследвано, като по всяка възможност и други страни ще ревизират нейната роля в техни избори. Малайзийският министър председател Наджиб Разак отхвърли изказванията, че държавното управление му е работило с " Кембридж Аналитика ", и упрекна сина на неговия съперник Махатхир Мохамад, че е употребявал нейните услуги.

Австралийските политически партии също отхвърлиха да са употребявали услугите на компанията, въпреки че някогашен министър, в чийто сектор е попадала киберсигурността, съобщи пред телевизия Ес Би Ес, че се е срещнал с Никс и други представители на " Кембридж Аналитика " на " частна вечеря ".

В Индия още веднъж се прави обширен обзор на активността на Ес Джи Ел по време на изборите за законодателно заседание на щата Бихар през 2010 година В петък вестник " Хиндустан таймс " също по този начин заяви, че преди националните избори следващата година " Кембридж Аналитика " и индийският й сътрудник организират диалози както с ръководещата партия " Бхаратия джаната ", по този начин и с опозиционната политическа мощ Индийски народен конгрес.

Пълният обсег на тази активност е незнаен. На излъчените от " Ченъл фор " фрагменти Търнбул декларира, че " Кембридж Аналитика " е употребила " друга организация, с цел да управлява доста сполучлив план в една източноевропейска страна ", добавяйки, че тя " се е появила, свършила си е работата, изчезнала е и произвела настина добър материал ". Въпросната страна не беше посочена.

В края на предходната седмица Никс оспори репортажа на " Ченъл фор ", като съобщи, че сниманите му изявления за подкупи и други подмолни способи са " измислени хипотетични сюжети ", имащи за цел посредством тях да се откри какво съставлява евентуалният клиент.

Дейността на компанията обаче в този момент неизбежно ще попадне под по-внимателно наблюдаване по света - а за компании като Facebook, които са помогнали на " Кембридж Аналитика " да си набави купища данни за гласоподаватели по целия свят, също може да има последици.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР