Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

...
Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)
Коментари Харесай

Служебното правителство освободи директора на БАБХ

Изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов е освободен от длъжността си. Това стана ясно от прессъобщение на Министерския съвет в понеделник.

Вълчанов е отхвърлен със заповед на служебния министър председател Гълъб Донев и по предложение на министъра на земеделието Явор Гечев . Причината за решението не е упомената в известието.

Длъжността на изпълнителен шеф ще заеме досегашният заместник-изпълнителен шеф Иван Шиков . Той е някогашен началник на Областната дирекция по сигурност на храните в Пловдив. Назначен е на длъжността при ръководството на кабинета " Орешарски " и след това дисциплинарно осъден и уволнен през 2015 година от тогавашния шеф на БАБХ Пламен Моллов.

Между 2011 - 2015 година е общински консултант от Българска социалистическа партия в община Калояново.

През октомври тази година служебният кабинет освободи някогашния шеф на БАБХ и народен представител от „ Продължаваме промяната “ (ПП) Христо Даскалов и назначи Вълчанов на негово място, а Шиков за негов заместител.

Даскалов дефинира Вълчанов като “човека, който в края на 2021 година стартира процедурата за нов 10-годишен контракт с частна компания на границата ”. Става въпрос за проблема с частния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево ”, реализиран от частната компания “Евролаб 2011 ”.

Пунктът „ Капитан Андреево “ попадна във фокуса на публичното внимание след решението на постоянното държавно управление на Кирил Петков да в профил „ Евролаб 2011 “ от фитосанитарния надзор. Тя извършваше тази активност въз основата на контракт за наем на пространства, подписан в последния работен ден на 2021 година По това време шеф е точно Вълчанов.

Заради този случай се появиха обвинявания в корупция, закани към политици, подозрения за контрабанда и пропуснати от страната изгоди за стотици милиони. Разкритията за частния надзор на " Капитан Андреево " бяха посочени от премиера в като една от същинските аргументи за рухването на кабинета му.

По-рано в понеделник против БАБХ . Причината е, че едно от делата, които организацията е водила против „ Евролаб 2011 “, е било изгубено поради невнесена държавна такса от 70 лева

сподели, че опитите, които е правил за преустановяване на контракта на частната компания, са били изцяло осуетени от новото управление на организацията.

Той добави, че огромна част от юридическия екип, който се е опитал да приключи контракта на „ Евролаб 2011 “ в отбрана на ползите на страната, е бил освободен от новото управление. По негови думи сега единствените каузи, които се водят, са на частната компания против организацията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР