Изпълнителният директор на Airbus Гийом Фори планира да увеличи продукцията

...
Изпълнителният директор на Airbus Гийом Фори планира да увеличи продукцията
Коментари Харесай

Плановете на Airbus да увеличи производството срещат опозиция

Изпълнителният шеф на Airbus Гийом Фори възнамерява да усили продукцията на модела самолети А320 до 75 броя на месец през 2025 година по отношение на плануваните 65 през 2023 година Ако този проект влезе в действие, това ще бъде най-високата скорост, с която са създавани самолетни отвън военно време, оповестява Financial Times. Въпреки че компанията към момента не е поела формален ангажимент за това количество, тя към този момент е изправена пред съпротива. Миналата седмица фирмите за лизинг на самолети AerCap и Avolon се опълчиха на проектите на производителя. През последните дни производители на мотори и самолетни системи се включват в митинга против Airbus.

Според консултантската компания Ascend by Cirium Аirbus ще завърши годината с дял 67% от поръчките за самолети с една пътека, а Boeing с 33%. Ако се вземат поради към момента недоставените поръчки от предишни години, този % спада до 60.
Проблеми с доставките
Основните терзания на мнозина по отношение на новите проекти на компанията са свързани със закъсняващите доставки на производителя. Те се тормозят, че Airbus възнамерява да усили производството, с цел да може да се оправи с изоставащите си поръчки, след което производството на самолети още веднъж ще намалее.

Airbus има 5657 изоставащи поръчки за модела А320 по отношение на 3344 поръчки за модела 737 на Boeing. При това състояние американската компания има огромно преимущество, защото всяка авиолиния, която желае да поръча самолети от френския производител, ще би трябвало да чака с години за доставката. Освен това китайският производител Comac също се надява да стартира доставки на своя аероплан C919 идната година.

Според снабдители тези проекти на европейския производител не са основателни, защото съгласно личната оценка на Airbus от преди началото на пандемията търсенето на нови самолети с една пътека до 2028 година няма да надвиши 124 броя месечно, включително са включени и моделите А220. Ако концепцията на Фори влезе в действие, Airbus и Boeing ще създават повече самолети, в сравнение с се търсят на пазара. Според Фори обаче авиационният пазар ще се възвърне след спада поради пандемията и проектът е реален. " Нашето виждане е, че търсенето ще поддържа броя 75 ", счита той.

Освен да почисти изоставащите си доставки, с този ход Airbus може да укрепи имиджа си, че създава повече от Boeing, който непрекъснато се сблъсква с нови провокации. Въпреки това съществуват опасности за френската компания. Ако тя надмине Boeing с прекомерно огромна разлика, може да се стигне до нови политически наказания против европейския производител, както се случва през 2004 година, когато доставките на компанията за пръв път надвишават тези на Boeing.

Изпълнителният шеф на Airbus Гийом Фори възнамерява да усили продукцията на модела самолети А320 до 75 броя на месец през 2025 година по отношение на плануваните 65 през 2023 година Ако този проект влезе в действие, това ще бъде най-високата скорост, с която са създавани самолетни отвън военно време, оповестява Financial Times. Въпреки че компанията към момента не е поела формален ангажимент за това количество, тя към този момент е изправена пред съпротива. Миналата седмица фирмите за лизинг на самолети AerCap и Avolon се опълчиха на проектите на производителя. През последните дни производители на мотори и самолетни системи се включват в митинга против Airbus.Според консултантската компания Ascend by Cirium Аirbus ще завърши годината с дял 67% от поръчките за самолети с една пътека, а Boeing с 33%. Ако се вземат поради към момента недоставените поръчки от предишни години, този % спада до 60.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Транспорт
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР