Изпълнителният борд на Международния валутен фонд одобри в петък четиригодишен

...
Изпълнителният борд на Международния валутен фонд одобри в петък четиригодишен
Коментари Харесай



Изпълнителният борд на Международния валутен фонд одобри в петък четиригодишен финансов паке

Изпълнителният ръб на Международния валутен фонд утвърди в петък четиригодишен финансов пакет в размер на 15,6 милиарда $ за Украйна като част от общо 115 милиарда $ интернационален пакет за поддръжка, разгласи МВФ.

Очаква се решението да активизира широкомащабно концесионно финансиране от интернационалните донори и сътрудници на Украйна, с цел да помогне за разрешаването на казуса с платежния баланс на намиращата се към този момент втора година във война страна, реализиране на средносрочна външна жизненост и възобновяване на устойчивостта на дълга, се споделя в изказването на фонда.

МВФ също по този начин уточни, че новият механизъм за разширено финансиране ще разреши незабавното погашение на към 2,7 милиарда $ на Украйна.

По-рано този месец МВФ и Украйна се споразумяха на техническо равнище по набор от макроикономически и финансови политики, които ще бъдат подкрепени от новото 48-месечно съглашение на МВФ за разширено финансиране.

Освен това други страни са дали обещание 80 милиарда $ под формата на безплатни средства и заеми, като кредиторите също по този начин са дали задължения за облекчение на задължения на стойност 20 милиарда $.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън приветства договорката, като сподели, че „ мощно поддържа ограниченията на програмата на МВФ, ориентирани към обезпечаване на икономическа и финансова непоклатимост на Украйна “.

Гита Гопинат, първият заместник-управляващ шеф на МВФ, обаче предизвести в свое изказване, че рисковете за съглашението са „ извънредно високи “.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР