Изпълнителната комисия на ГЕРБ избра кандидатите на партията за кметския

...
Изпълнителната комисия на ГЕРБ избра кандидатите на партията за кметския
Коментари Харесай

Предизборното почистване в ГЕРБ започна

Изпълнителната комисия на ГЕРБ избра претендентите на партията за кметския стол в три града – Пловдив, Русе и Хасково. Там беше ясно, че ще се търсят нови персони.

Още преди повече от месец стана ясно, че Иван Тотев няма да се кандидатира за трети мандат в Града под тепетата и любимец на водача на партията Бойко Борисов е регионалният шеф Здравко Димитров. Че Димитров е от хората на Борисов, няма никакво подозрение. Той е основател на политическа партия ГЕРБ, а през ноември 2007 година печели мажоритарните избори за кмет на регион "Западен " в Пловдив. С решение № 824 от 14 ноември 2011 година на Министерския съвет е назначен за регионален шеф на област Пловдив. Областен координатор на ГЕРБ е в Пловдив област през 2012 – 2015 година Депутат в 42-ото и 43-ото Народно заседание, определен с листата на ГЕРБ.

На локалните избори през 2015-а формалната кандидатура на ГЕРБ за кмет на Пловдив бе Иван Тотев, а Здравко Димитров се кандидатира като самостоятелен, повдигнат от предприемчив комитет и подсилен от Реформаторския блок. Заради това негово деяние в края на юли е изключен от партията и парламентарната група на ГЕРБ, чийто ръководител тогава е Цветан Цветанов. Мотивите са, че дейностите му опонират на полезностите и морала, построени в партията. Затова е свикан да напусне и Народното събрание, защото е определен с листата и от гласоподавателите на партията, а не от предприемчив комитет. Димитров обаче съобщи, че ще се съобрази с решението на парламентарната група, само че ще продължи да отстоява концепциите на ГЕРБ. И че той твърдо е решен да не напуща Народното събрание и ще остане самостоятелен народен представител.

На кметския избор Димитров взе 10.76% от гласовете. Само няколко месеца по-късно – през ноември, откакто минаха локалните избори, министър председателят Бойко Борисов го назначи за регионален шеф на Пловдив.

Сега Здравко Димитров ще се изправи против Славчо Атанасов, който е подсилен от Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ, само че е известен в Града под тепетата и има действителен късмет още веднъж да стане кмет. Между тях двамата ще бъде главната борба. Претендентите от други партии, в това число и Българска социалистическа партия, нямат огромни шансове.

Оспорвана конкуренция се обрисува и в Русе. Досегашният градоначалник Пламен Стоилов се отхвърли от трети мандат, не без безапелационните "съвети " на партийния водач и Изпълнителната комисия.

В средите на ГЕРБ Стоилов се счита за доста непосредствен на досегашния "Втори " в партията Цветан Цветанов. Той беше непосредствен и с депутата Пламен Нунев, който е и регионален координатор за Русе. Но откакто Цветанов изпадна в недружелюбност, Нунев е решил да се погрижи за личното си политическо оцеляване и е пожертвал приятеля си Стоилов, настояват осведомени с локалните интриги. Русенската организация обаче е останала зад кмета, което в началото му е дало вяра, че може да бъде повдигнат за нов мандат. Но знаците, които са пристигнали от централното управление на ГЕРБ, не са били позитивни.

Стоилов беше заменен и като общински началник на локалната конструкция. Изпълнителната комисия на ГЕРБ го размени с предприемача Росен Даскалов, който не е добре признат от локалните деятели. За промяната се разбра от информация, оповестена на 31 юли в формалната Facebook страница на регионалната организация на партията.

Сега в Русе ГЕРБ залага на учителката Диана Иванова. През 2015 година Иванова е била общински водач на групировката на предприемача Христо Ковачки „ Български либерален център “ и претендент за общински консултант. Тогава БДЦ поддържа Пламен Стоилов за кмет, не издигна собствен кандидат.

Не е изключено точно в крайдунавския град да се развихри "най-кървавата " борба, защото към кметския пост апетити имат и заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов, както и заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България " Пенчо Милков. И двамата са адвокати, депутати от Русенския район.

Кметския си стол подритна още преди две години и хасковският градоначалник Добри Беливанов, откакто се разгоря абсурдът "Кумгейт. През 2015-а неговата номинация беше направена от депутата и някогашен енергиен министър Делян Добрев, който беше и началник на локалната конструкция в Хасково. Той получи и поддръжката на Цветанов.

След разкритията на националната представителка от Българска социалистическа партия Елена Йончева, при които стана ясно, че кумът на Добрев, първата му братовчедка, шурей му работят в общината, връзките сред кмета и депутата от ГЕРБ се утежниха. Делян Добрев подава оставката си от Народното събрание, само че Цветанов го избави, като провежда мощна поддръжка от партийните структури в страната. Беливанов пък отхвърли всяка отговорност от себе си за шуробаджанашките назначения и я трансферира върху депутата. Той отхвърли и неговият другар и предприемач Иван Стаматов да е печелил поръчки поради околните връзки посред им. От ГЕРБ му желаеха оставката, само че градоначалникът отхвърли да я подаде.

След като Борисов в профил Цветанов от Народното събрание, и Делян Добрев скоропостижно се раздели с депутатската си банка. Сега пристигна ред и на Беливанов да си заплати сметката. За кандидат-кмет на Хасково Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди Станислав Дечев, който сега е регионален шеф. Той е магистър по "Автоматика и системотехника " от пловдивския филиал на Техническия университет в София. Работил е в Държавна фирма „ Земеделие” – Хасково, бил е и общински консултант в града.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР