Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Министерство на земеделието

...
Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Министерство на земеделието
Коментари Харесай

Румъния не дава обяснение защо са задържани български рибари, били в акватория, собственост на ЕС

Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури (ИАРА), Министерство на земеделието и другите български способени министерства и органи към момента не са получили формален документ за задържането на трите български кораба в Румъния. Това обуславя и актуалната обстановка на изчакване. Това сподели заместник-министърът на земеделието Георги Събев след среща с представители на рибарската общественост във връзка със случая със арестуваните в северната ни съседка риболовни кораби и техния екипаж, съобщи БНР.

„ Все още не сме получили формален документ, с който да стане ясно на каква основа риболовците са били арестувани. Разполагаме с неофициална информация, съгласно която е повдигнато обвиняване против тримата притежатели на корабите, само че липсва препоръка въз основата на кое законодателство те са били арестувани “, сподели Събев.

„ Имаме информация за арестувана суровина, рибни ресурси. Добрата вест е, че капитаните на корабите са към този момент в България “, сподели още служебният заместник-министър.

Събев изясни, че българските кораби са осъществявали лов на риба в акватория, която се води общностна - на целия Европейски съюз. По думите му те имат право да реализират лов на риба на разнообразни от квотираните ресурси. На равнище Европейски съюз за Черно море има квота и ограничаване
Всичко за Вашата сватба
на количеството само за калкан и за цаца. За другите типове риба кораби на други страни от Европейски Съюз могат умерено да реализират лов на риба.

А и обстановката на задържане на български риболовни кораби на това място не е нова, напомни Събев. Има „ сходен “ случай от 2011 година, когато български рибарски транспортен съд е непозволено арестуван в Румъния. Това беше доказано от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург преди няколко месеца, добави той.

„ Интересите на българските риболовци са и стопански ползи на нашата страна “, акцентира Събев. Той уточни, че информацията, която имат, е, че са тествани 5 български кораба, от които 3 са арестувани. На тях е имало калкан и черноморска акула.

Пламен Панайотов, притежател на един от арестуваните кораби, сподели, че обвиняванията са по-скоро за акулите. „ Извършени са им инспекции, два кораба, които са били там, са нямали акула и не са арестувани. На арестуваните кораби е имало 6 акули, а на другия 20. В Румъния е имало възбрана от 15 март до 15 април. Ние сме били в общоевропейски води – корабите са били на над 52 благи. Хората са освободени, само че нашите
Всичко за Вашата сватба
кораби са арестувани, тежка е обстановката “, сподели още притежателят на корабите.

Една година задържане на кораба значи банката да вземе къщата на капитан Красимир Петров и фамилията му да остане на улицата. Той има брачна половинка и две деца. Грижи се и за баба си и онкоболния си дядо.

„ От самото начало на възникването на този случай работим по него. Изчакваме 7-дневен период съгласно румънското законодателство, с цел да получим нужните документи, в случай че ли не ще изпратим още веднъж питане “, сподели в отговор на въпрос на БНР доцент Ваня Стаматова, изпълнителен шеф на ИАРА. Относно настояването на риболовците за нейната оставка тя отговори, че очевидно се е получило неразбирателство, че думите ѝ са били преекспонирани. „ Никога не съм ги наричала „ бракониери “. Дори в организацията съм забранила тази дума “, съобщи тя.

„ Рибарите и капитаните могат да разчитат на поддръжката на българската администрация “, уточни на брифинга изпълнителният шеф на ИАРА.

В умозаключение заместник-министър Събев увери засегнатите страни, че работата по случая не престава, а Министерството на земеделието ще предприеме всички вероятни законови дейности в поддръжка на бранша.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg