Изпълнението на целите за декарбонизация влияе различно върху богатите и

...
Изпълнението на целите за декарбонизация влияе различно върху богатите и
Коментари Харесай

Министър Николов: Изпълнението на целите за декарбонизация влияе различно върху богатите и бедните държави

Изпълнението на задачите за декарбонизация въздейства друго върху богатите и бедните страни.

Затова България застъпва позицията, че преходът към въглеродно неутрална стопанска система би трябвало да бъде равномерен и съгласуван със спецификите на всяка обособена страна. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов по време на заключителната конференция по плана за подготовка на териториални проекти за обективен преход на осем въглеродно интензивни области – Варна, Хасково, Бургас, Ловеч, Габрово, Търговище, Сливен и Ямбол.

Коментирайки последствията от войната в Украйна за енергийните системи в Европа министър Николов акцентира, че е безогледно да се затварят мощности, които могат да продължат действието си с доста по-ниски въглеродни излъчвания. Напредването на технологиите обезпечава такава опция. Така методът към декарбонизация ще бъде друг в бъдеще – не затваряне на мощности, а софтуерно обновяване, показа упованията си енергийният министър.

Проектът „Осигуряване на поддръжка на държавното управление на България/ Министерство на енергетиката и осем въглеродно интензивни области в подготовката на териториални проекти за обективен преход“ се финансира от Оперативна стратегия „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд. Изпълнител на дейностите е Световната банка. Осемте изследвани въглеродно интензивни района покриват 30% от територията на страната, в тях живеят 25% от популацията и създават 19% от брутния вътрешен артикул. Анализът на Световната банка дава оценка на провокациите, потребностите и задачите пред трансформацията на тези райони, с цел да се смекчат отрицателните последствия от прехода и да се подсигурява устойчивото им развиване в бъдеще. Анализът ще послужи като основа за създаване на териториалните проекти за преход в тези райони – належащо изискване, с цел да могат те да се възползват от плануваното за България европейско финансиране на стойност 1.17 милиарда евро.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР