Изпълнението на Стратегическата програма за периода 2019 – 2024 г.

...
Изпълнението на Стратегическата програма за периода 2019 – 2024 г.
Коментари Харесай

Борисов пред ЕС: С новата американска администрация ще продължим да работим още по-добре

Изпълнението на Стратегическата стратегия за интервала 2019 – 2024 година продължава да бъде безапелационен ангажимент на водачите от Европейския съвет, удостовери министър-председателят Бойко Борисов в края на втория ден от видеоконференцията на държавните и държавните ръководителите на страните членки.

Основна тематика, която разискаха водачите, бе сигурността и защитата. В онлайн съвещанието взе участие и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с който бяха обменени отзиви за връзките сред Европейски Съюз и НАТО.

Борисов посочи, че по линия на сигурността и защитата би трябвало да продължи одобряването на ползите и полезностите на Европейски Съюз, което ще подкрепи неговата резистентност и подготвеност за дейно справяне с всички закани и провокации в сферата. Министър-председателят подчертава върху изгодите от тясното съдействие сред Европейски Съюз и НАТО, както и укрепването на взаимоотношенията с Организация на обединените нации и основни районни сътрудници.

„ Убедени сме и се надяваме, че с новата американска администрация ще продължим да работим още по-добре в подтекста на евроатлантическите ни връзки и да задълбочим съдействието ни “, означи Борисов и изрази големи упования във връзка идната Среща на върха на НАТО.

Евролидерите и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разискаха така наречен „ Стратегически компас “. Разработването на документа стартира през 2020 година като задачата му е да внесе по-голяма координация в обособените начинания в региона на сигурността и защитата. Стратегическия компас дава опция Европейски Съюз да ускори своето въздействие в НАТО като сигурност и защита, безапелационен бе министър-председателят Бойко Борисов. Същевременно от ден на ден поддръжка среща разбирането на премиера по отношение на актуализиране на проектите на НАТО и това, че не е належащо всяка страна членка да разполага с безусловно цялата техника, която съществува на пазара. „ Точно противоположното - би трябвало там, където има благоприятни условия в районите да се комбинират въздушните, морските, сухопътните сили, и те да имат своята логистика “, посочи българският министър-председател.

Борисов и водачите на страните членки на Европейски Съюз разискаха още политическия и стратегическия темперамент на партньорството на Европейски Съюз с страните от Южното съседство, което е измежду целите на актуалното Португалско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Южното съседство е главно направление на Европейската политика. Министър-председателят акцентира смисъла на обновеното и засилено партньорство с Южното съседство за превъзмогване на общите провокации (като миграцията и бедността) и възползване от споделените благоприятни условия посредством интензивно съдействие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР