Изпадналата в тежко затруднение банка Credit Suisse“ беше спасена чрез

...
Изпадналата в тежко затруднение банка Credit Suisse“ беше спасена чрез
Коментари Харесай

Бaнката UBS се съгласи да „спаси спешно“ „Credit Suisse“ чрез изкупуване

Изпадналата в тежко усложнение банка „ Credit Suisse “ беше избавена посредством изкупуване от швейцарския си съперник UBS в границите на подкрепена от държавното управление договорка . Изявлението беше отправено през вчерашния ден след осъществяване на незабавни договаряния в Швейцария сред двете банки и финансовите регулатори на страната. Швейцарската национална банка разгласи, че договорката е най-хубавият метод да се възвърне доверието на финансовите пазари, както и да се ръководят рационално рисковете за стопанската система.

„ Credit Suisse “ успокои, че не се чакат „ никакви разстройства в обслужването на клиентите “ .

„ Ние сме напълно фокусирани върху обезпечаването на равномерен преход и безпроблемно обслужване за нашите скъпи клиенти и консуматори, “, разяснява представител на банката пред “BBC ”.

Вече е известно, че акционерите на „ Credit Suisse “ са били лишени от право на глас по договорката , като те ще получат по една акция на UBS за всеки 22,48 акции, които имат. Стойността на банката е била оценена на 3,15 милиарда $ (2,6 милиарда паунда). В края на работния ден в петък „ Credit Suisse “ е била оценена на към 8 милиарда Действията на регулаторите обаче доведоха до резултата, който те си бяха сложили за цел, а точно да се реализира договарянето на съглашение преди отварянето на финансовите пазари през днешния ден (понеделник).

Сливането сред двете банки беше осъществено на фона на опасенията за международната банкова система , защото „ Credit Suisse “ е последната „ жертва “ на рецесията на доверието, която докара до неотдавнашния банкрут на две междинни по величина американски банки, а друга бе подкрепена посредством незабавно финансиране. В изказване на Централната банка на Швейцария се споделя, че „ е открито решение, което да обезпечи финансова непоклатимост и да отбрани швейцарската стопанска система в тази изключителна обстановка “ . Федералното държавно управление разкри, че с цел да понижи рисковете за UBS, ще даде гаранция против евентуални загуби на стойност 9,6 милиарда $ . Швейцарската централна банка също по този начин предложи ликвидна помощ в размер до 110 милиарда $ .

Световните финансови институции побързаха да приветстват договорката. Английската централна банка разгласи, че изцяло поддържа „ цялостния набор от дейности “, показани от швейцарските управляващи, като добави, че банковата система на Обединеното кралство е добре капитализирана и финансирана и остава сигурна и постоянна. Министерството на финансите на Обединеното кралство също съобщи, че приветства сливането, а английското държавно управление ще продължи да си сътрудничи с регулаторните органи и Английската централна банка както до момента.

В речта си, отправена в швейцарската столица Берн след оповестяването на договорката в неделя вечерта, ръководителят на UBS Колм Келехер съобщи, че „ Credit Suisse “ е доста добър актив , който ще бъде непокътнат .

„ Това придобиване е атрактивно за акционерите на UBS, само че дано бъде ясно, че що се отнася до „ Credit Suisse “, това е незабавно избавяне. “, разяснява още Келехер . Председателят на UBS добави, че е „ прекомерно рано “ да се каже какво ще се случи с работните места на чиновниците, които работят в банката, само че даде обещание, че управителният състав ще работи по разумен и премислен метод , когато проучва какво би трябвало да се направи.

Както към този момент е известно, договорката беше контрактувана , откакто в сряда незабавната финансова помощ от 54 милиарда $, отпусната от Швейцарската национална банка, не съумя да успокои пазарите, вследствие на което акциите на „ Credit Suisse “ се сринаха с 24%, предизвиквайки огромни покупко-продажби за разпродаване на европейските пазари. 167-годишната банка, която е на загуба през последните години, се сблъска с редица проблеми , в това число обвинявания в пране на пари.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР