Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада:

...
Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада:
Коментари Харесай

Борисов: България е ЕС, България е НАТО


Изобщо не става дума за избор сред Русия и Запада: България е Европейски Съюз, България е НАТО. Историята, културата, бизнесът и традициите са едно, само че западната ориентировка е решение, което ние сме взели изрично. Това съобщи в изявление за швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) министър председателят Бойко Борисов.

[b]"Аз съм човек, който желае да прави добро"[/b]

На провокативния въпрос на НЦЦ дали е популист, откакто от десетилетие насам постанова своя персонален отпечатък на властта в България, само че в това време обича да се дистанцира от политическата класа, Борисов дава отговор негативно и прибавя: „ Аз съм човек, който желае да прави добрини за обществото". По-нататък министър председателят отбелязва, че е щастлив от постигнатото през последните години и загатва в тази връзка новите автомагистрали и метрото в София. "Българите няма да не помнят солидарността на Европа", с чиято помощ бяха построени тези обекти, твърди Борисов в изявлението.

По-нататък министър председателят изяснява, че опитът, добит в бойните изкуства, му е бил от изгода и в политиката. "При каратето не става дума за принуждение, а за предвидливост и полезности. Това ме трансформира в герой за мир и дефинира моя политически жанр - непрекъснат разговор и взаимни отстъпки, до момента в който намерим вярното решение", споделя Борисов.

На въпрос на НЦЦ за какво центрист като него ръководи в съюз с частично дясноекстремистки сили, Борисов дава отговор: "Такава беше волята на народа. А ние в България споделяме: Глас национален - глас Божи". По-нататък Борисов разяснява, че естествените съдружници на ГЕРБ от десния набор не са съумели да влязат в Народното събрание, а някогашните комунисти и партията на турското малцинство са били изцяло неприемливи като съдружни сътрудници. "През последната година показахме, че с "Обединените патриоти" се допълваме добре", отбелязва още министър председателят и дава за образец отбраната на границата с Турция и преодоляването на миграционната рецесия, както и повишението на пенсиите и на разноските за обучение.

По-нататък в изявлението Борисов дава отговор на въпрос за аргументите, довели до отхвърли на държавното управление да ратифицира Истанбулската спогодба. По думите на българския министър председател, този отвод се дължи на неконструктивното държание на социалистите, които изкривили дебата, насаждайки боязън в обществото с изказванието, че става дума за въвеждане на „ трети пол". По този въпрос Борисов е безапелационен: „ Основните виновници (за нератифицирането на Конвенцията - бел.ред.) са социалистите и близкият до тях президент Румен Радев. Те са длъжни да обяснят за какво пазят домашното насилие".

[b]"България е Европейски Съюз, България е НАТО"[/b]

На въпрос къде нарежда България в спора сред Запада и Русия, Борисов акцентира обичайните културни, исторически и религиозни връзки на страната с Русия. Според него е напълно обикновено да има възприятие на признателност за това, че хиляди руснаци са дали живота си за освобождението на България от Османската империя. В същото време министър председателят акцентира, че не може да има и грам подозрение по отношение на западната принадлежност на страната: „ Изобщо не става дума за избор сред Русия и Запада: България е Европейски Съюз, България е НАТО. Историята, културата, бизнесът и традициите са едно, само че западната ориентировка е решение, което ние сме взели категорично", декларира Борисов.

На въпрос за какво България, за разлика от множеството страни в Европейски Съюз, не експулсира съветски дипломати по отношение на покушението против Сергей Скрипал, министър председателят дава отговор, че по-строги ограничения против Русия би следвало да се одобряват чак откакто бъдат показани спомагателни доказателства за виновността ѝ. „ Презумпцията за невиновност заема централно място в европейската ценностна система и в правилата на правовата държава", споделя Борисов и прибавя, че никоя страна не трябва да бъде осъждана, преди да се обясни дали в действителност носи виновност.

Във връзка с българското европредседателство и тактиката на Еврокомисията за банкет на страните от Западните Балкани, Борисов обрисува следната визия: "Това е най-бедният и най-изостаналият район в цяла Европа. И по тази причина желая Балканите да се трансфорат в строителна площадка за значими инфраструктурни планове, за транспортни коридори, които да свързват Азия и Европа и да подтикват връзките сред градове като София, Белград и Солун", показва Борисов и регистрира като собствен персонален триумф обстоятелството, че Западните Балкани още веднъж са се трансформирали в предпочитан район. /БГНЕС и ДВ
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР