Изображение НАСАКосмическата сонда ОСИРИС-РЕКС (OSIRIS-REx - Origins, Spectral Interpretation, Resource

...
Изображение НАСАКосмическата сонда ОСИРИС-РЕКС (OSIRIS-REx - Origins, Spectral Interpretation, Resource
Коментари Харесай

Kосмическата сонда ОСИРИС-РЕКС на НАСА се готви да влезе в орбита околоастероида Бену

Изображение НАСА

Космическата сонда ОСИРИС-РЕКС (OSIRIS-REx - Origins, Spectral Interpretation, Resource Identificatiom, Security-Regolith Explorer) на НАСА след няколко часа ще влезе в орбита към метеорита Бену, съобщи ТАСС, като се базира на известие в Туитър на НАСА.

" Денят настава. След няколко часа апаратът ще влезе за първи път в орбита към метеорит. Бену ще стане най-малкото небесно тяло, към което ще се върти галактически уред ", се споделя в известието. Смята се, че за влизане в орбита маневрените мотори на апарата на НАСА ще бъдат включени за 8 секунди в 14,43 ч. източноамериканско време (21,43 ч. българско време), предава Българска телеграфна агенция.

Специалистите мислят, че Бену е останка от началото на Слънчевата система преди 4,5 милиарда години, когато са се образували планетите. Според някои учени Бену е отломка от по-голям метеорит, на който евентуално е имало вода.

Космическата сонда ОСИРИС-РЕКС на НАСА беше изстреляна през септември 2016 година и в нея има няколко научни апарата, включително фотокамери, спектометри и други Като влезе в орбита към Бену, апаратът ще се върти на височина от 1,4 до 2 километра от повърхността. В продължение на година апаратът ще търси уместно място, от което да вземе проби от Бену. През 2020 година той ще се приближи до повърхността, с цел да събере с роботизираната си ръка материал от нея. Очаква се материалът да бъде върнат на Земята през 2023 година

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР