Изображение на спиралната галактика NGC 2903, заснето от космическия телескоп

...
Изображение на спиралната галактика NGC 2903, заснето от космическия телескоп
Коментари Харесай

Космическият телескоп Хъбъл изживява „дежа вю“


Изображение на спиралната вселена NGC 2903, снимано от галактическия телескоп Хъбъл благодарение на усъвършенстваната камера а изследвания (ACS) и широкообхватна камера 3 (WFC3) през 2021 година
(снимка: ESA/Hubble & NASA, L. Ho, J. Lee and the PHANGS- HST Team)

Тази блестяща фотография показва спираловидната вселена NGC 2903. Изображението е снимано благодарение на усъвършенстваната камера на Хъбъл за изследвания (ACS) и Камерата с необятно поле 3 (WFC3), които бяха конфигурирани на телескопа надлежно през 2002 и 2009 година

Интересното е, че Хъбъл е следил галактиката и преди, през 2001 година, когато на него към момента не са били конфигурирани нито ACS, нито WFC3. Изображението от 2021 година може да се похвали с по-висока разграничителна дарба, което значи, че NGC 2903 се вижда с по-фини елементи, в сравнение с в изображението от 2001 година, заяви.
още по тематиката
ACS и WFC2 дружно покриват необятен набор от ултравиолетови, оптични и инфрачервени дължини на вълните, което значи, че изображението от 2021 година има и великолепно покритие на дължината на вълната спрямо това на своя 20-годишен предходник. Изображението от 2001 година е направено благодарение на Планетарната камера с необятно поле 2 (WFPC2), която е била инструмент на Хъбъл от 1993 до 2009 година, преди да бъде сменена от WFC3.

Хъбъл има дълга и завладяваща история на задачи за обслужване от екипажи, които са били изпълнявани за да се поправят несъвършенствата в телескопа, да се актуализират техническите му системи и да се подменят старите принадлежности с нови. Една от най-забележителните характерности на е невероятната му продължителност.

Съпоставянето на изображенията на NGC 2903 от 2001 и 2021 година – и двете забележителни за времето си фотоси – акцентира цената на сходна постоянна, налична платформа в, която може надеждно да събира данни освен година след година, само че и десетилетие след десетилетие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР