Изобилието от технологични компании, които искат да влязат на фондовата

...
Изобилието от технологични компании, които искат да влязат на фондовата
Коментари Харесай

Назоваха предимството на САЩ и Китай пред Европа

Изобилието от софтуерни компании, които желаят да влязат на фондовата борса, е несъмнено като едно от главните преимущества на стопанските системи на Съединени американски щати и Китай пред европейската. До този извод стигнаха създателите на изследване, извършено от консултантската компания McKinsey, представено от CNBC.

От началото на 2020 година в Европа са извършени 26 IPO (процедура по предложение на акциите на борсата) на софтуерни компании, в съпоставяне със 70 в Съединени американски щати и 92 в Китай. По време на всяка от тях първичните вложители, основно от броя на венчърните (инвестиращи в рискови иновационни проекти) фондове, са предложили своя дял на безграничен брой евентуални притежатели.

Общият размер на средствата, които създателите и ранните вложители са съумели да завоюват, се прави оценка на 6,7 милиарда $ в Европа, 118,1 милиарда $ в Съединени американски щати и 72,8 милиарда $ в Китай. Сред най-ярките образци за европейски първоначални обществени предлагания IPO е английската корпорация The Hut Group, профилирана в електронната търговия.

В същото време множеството европейски компании избират да влизат на американски фондови тържища: Ню Йорк (NYSE) и NASDAQ. Нежеланието да се промени статута от частни компании на обществени финансистите изясняват с релативно ниската оценка на европейските започващи компании от страна на вложителите.

През последните 10 години към една трета от всички международни софтуерни колоси идват от европейски страни, само че дружно те съставляват едвам 14 % от общия брой „ еднорози “ - по този начин наречените компании, чиято пазарна стойност за къс интервал надвишава милиард $.

Според създателите главната причина за пасивността на европейския бизнес се крие в по-сложното правно контролиране на набирането на капитал. Поради това доста започващи компании стопират развиването си, преди да стигнат до етапа на обществено разпространяване. Същите бюрократични спънки пречат на фирмите да основават опционни фондове за чиновници - сходна тактика ви разрешава да възнаграждавате скъпи чиновници с варианти, които дават право да изкупуват назад акции от плана в бъдеще при преференциални условия.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР