Износът от украинските пристанища се извършва в рамките на четиристранно

...
Износът от украинските пристанища се извършва в рамките на четиристранно
Коментари Харесай

Четирима български моряци от кораба Рожен се прибират във Варна

Износът от украинските пристанища се прави в границите на четиристранно съглашение, подписано на 22 юли в Истанбул. Основните страни, където се осъществя украинското зърно, са Египет, Индонезия, Бангладеш и Турция.

Четирима български моряци от кораба " Рожен " се прибират във Варна, заяви за " По света и у нас " шефът на Параходство български морски флот кап. Александър Калчев. Плавателният съд дойде в Истанбул, където екипажът ще бъде сменен и допълнен.

" Рожен " е един от трите кораба, които в петък отплаваха от Украйна, натоварени със зърно. Днес от украинските черноморски пристанища потегли нов ескорт, а за първи път от началото на войната на украински бряг дебаркира задграничен търговски транспортен съд. Всичко това дава очаквания за възобновяване на постоянния експорт на украинска продукция.

" Рожен " мина през Босфора, откакто получи утвърждение от Съвместния координационен център в Истанбул. Четирима българи от екипажа са слезли на турския бряг и ще се приберат във Варна късно довечера или на следващия ден рано сутринта, съобщи за Българска национална телевизия шефът на Параходство БМФ капитан Александър Калчев.

Докато " Рожен " още е в Истанбул, екипажът му ще бъде допълнен до 18 души. В града корабите, пренасящи украинска продукция, минават през инспекции преди да продължат по маршрута си. " Рожен ", който би трябвало да достави 13 хиляди тона царевица във Англия, е част от конвоя, който отплава от Украйна преди два дни.

Днес към Истанбул потеглиха още четири кораба - три от Черноморск и един от Одеса. Те транспортират близо 170 хиляди тона зърно и хранителни артикули - олио за Италия, слънчогледово семе за Китай и царевица за Истанбул и Искендерун.

Същевременно за първи път от началото на войната в Черноморск дойде транспортен съд под задграничен байрак, който също ще бъде претрупан със зърно. Властите в Киев чакат износът на украинска продукция да се усили до 3 милиона тона на месец.

" Възобновихме износа по море и черноморските ни пристанища още веднъж работят. Въпреки това е прекомерно рано да се вършат генерални изводи. Основният риск за сигурността остава ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Папа Франциск приветства възобновяване на износа от Украйна.

" Това е знак за вяра и откровено се надявам, че следвайки този път ще бъде допустимо да се постави завършек на боевете и да се реализира обективен и дълготраен мир ", добави папа Франциск.

Първият транспортен съд с украинско зърно напусна Одеса сутринта на 1 август. " Разони " няма да дойде през днешния ден в Бейрут, както беше по проект, оповестиха ливанските управляващи, без да уточнят аргументите.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР