Износът на природен газ от Русия за много европейски държави

...
Износът на природен газ от Русия за много европейски държави
Коментари Харесай

Вижте кои държави от Европа плащат доставките на руски газ в рубли, по данни на ТАСС

Износът на природен газ от Русия за доста европейски страни продължава, въпреки и в по-малък размер от предходната година. След слагането на изискване от съветска страна в средата на май, газът да се заплаща в рубли - въпреки и не директно, а по избрана скица - част от европейските страни се отхвърлиха от този тип заплащане и надлежно от съветските доставки.

Други страни от Европейски Съюз, и то по-големите, се съгласиха на новата скица за разплащане. А има и страни, които към момента обмислят въпроса.

В тази връзка, на основата на публични данни, ТАСС разгласява информация за страните, които към края на юни получават газ от „ Газпром “ и по какъв метод се прави разплащането, както и за страните, които се отхвърлиха от доставките поради новата скица на заплащане.

И по този начин, страните, които в този момент не получават природен газ от Русия, или най-малко не директно от „ Газпром “, са:
БългарияДанияЛатвияФинландияПолшаНидерландияЧехияЛитваСловенияЕстония.
За 4 от посочените страни - България, Дания, Латвия и Финландия - до неотдавна Русия беше главният снабдител на газ, с чийто доставки страните покриваха съвсем напълно потребностите си от синьо гориво.

А за Полша и Литва, съветските доставки покриваха над половината от нужните доставки. При останалите от отказалите да заплащат в рубли страни, съветските доставки преди месец май са били под половината от нужния им газ.

Има други 4 европейски страни, които все още още обмислят дали да заплащат в рубли съветския газ, който при тях е към и над половината от нужния им. Това са: Румъния, Гърция, Швейцария и Хърватия, също и Белгия, само че нейният импорт на съветски газ е дребен.

Държавите, които се съгласиха да заплащат за доставките на газ по избраната от Русия скица в рубли, са:
ГерманияИталияФранцияАвстрияУнгарияСловакияСеверна Македония
От посочените страни, съвсем напълно подвластни от вноса на съветски газ са Австрия и Словакия, а в огромна степен - Унгария и Германия.

А има и група страни, които Русия преглежда като „ другарски “ и при тях методът на възнаграждение на доставките на газ не беше преразглеждан, а те са:
БеларусКазахстанМолдоваАрменияСърбияБосна и ХерцеговинаТурцияКазахстанКитай (малки размери по отношение на общото потребление)
От изброените „ другарски “ страни без Китай, всички (почти) напълно разчитат на вноса на газ само от Русия, единствено Турция и Казахстан - в огромна степен.

При по този начин изнесената информация не излиза наяве дали към момента е годна позицията на Европейската комисия, че откриването на сметка в рубли в Газпромбанк нарушава режима на наказания на Европейски Съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в сряда, че Европейски Съюз би трябвало да се приготви за цялостно прекъсване на доставките на съветски газ, и разгласи, че идната седмица ще показа ограничения за справяне с казуса.

Това става няколко седмици след сходно известие от държавното управление на Германия и задействането на националните спешни проекти в няколко страни, измежду които Швеция, Дания и Германия.

Фон дер Лайен заяви, че 12 страни, в това число България, към този момент са наранени от намаляването или цялостното прекъсване на съветските доставки, които до началото на войната в Украйна задоволяваха 40% от потребностите на европейската стопанска система и семейства.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР