Износът на България тази година задмина експорта през рекордната 2008-а.

...
Износът на България тази година задмина експорта през рекордната 2008-а.
Коментари Харесай

Караниколов: Износът мина рекордната 2008-а

Износът на България тази година задмина експорта през рекордната 2008-а. Тогава за цялата година сме имали експорт за 28 милиарда, а в този момент единствено за първите 6 месеца той е за над 27,2 милиарда лева “, съобщи онлайн във Фейсбук министърът на стопанската система Емил Караниколов. Заедно с премиера той инспектира автомагистрала „ Европа ” край Сливница, а по-късно взе участие в откриването на нова инвестиция в завода на Кола Кола.  

За разлика от преди 10 години, когато износът ни се усилваше основно в посока страни от Европейския съюз, тази година растеж бележи и експортът към трети страни, измежду които Турция, Македония, Русия, Сърбия и Съединени американски щати.  

Караниколов акцентира, че страната ни се радва и на засилен интерес от задгранични вложители. За последната година  се разкриха фабрики с инвестиции за над 300 млн. евро, сподели министърът.

През рекордната за стопанската система 2008-ва година вложенията надвишиха 6 милиарда лв.. Още тогава обаче специалистите предизвестиха, че вложенията са най-вече в недвижими парцели, търговия и строителството и че международната рецесия внезапно ще понижи размера им, тъй като няма построена добра инфраструктура.

Днес Караниколов напомни, че инфраструктурата е неоспорим приоритет, това ускорява интереса на вложителите, а  откритите работните места от юни 2018 до юни 2019 година са 7 000. Според него плюс на капиталовата дестинация България, е и че образованието е приоритет на страната. Като образец той даде връщането на над 40 хиляди деца за последните две години в просветителната система. Това дава явен сигнал, че България мисли за бъдещето, добави той.

Българският бизнес става все по-конкурентен, означи Караниколов и увери, че в района ние сме най-конкурентната дестинация. Допълнителен мотив е фактът, че без значение от повишението на приходите с над 12 %, износът продължава да пораства, без значение от увеличените разноски за труд.

От началото на година има сертифицирани 14-15 вложителя за 300 млн. лева, с над 2 000 работни места. Конкуренцията за работните места е извънредно огромна, изясни още министърът
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР