Износът и вносът на Китай се затрудниха през април, тъй ...

Износът и вносът на Китай се затрудниха през април, тъй

Ръстът на износа на Китай отслабва до нивата от 2020 г. заради огнищата на Covid

Износът и вносът на Китай се затрудниха през април, защото влошаващите се огнища на Covid понижиха търсенето, подкопаха производството и нарушиха логистиката във втората по величина стопанска система в света.

Ръстът на износа през април в доларово изражение се забави до 3,9% по отношение на година по-рано, на фона на нарастването от 14,7% през март, демонстрираха в понеделник митническите данни. Това е най-слабото движение от юни 2020 година, само че по-бързо от междинната оценка за растеж от 2,7% в изследване на Bloomberg измежду икономисти.

Вносът остава неизменен през април след спад от 0,1% през предходния месец. Икономистите чакаха спад от 3%.

Данните от април отразяват въздействието на рестриктивните мерки за Covid върху комерсиалния и индустриален център Шанхай – дом на най-голямото пристанище в света – където по-голямата част от популацията е под някаква форма на обсада към този момент повече от пет седмици. Прекъсванията прибавят още една опасност към световните вериги за доставки и инфлацията и са засегнали интервенциите на фирмите от Tesla Inc. до Apple Inc.Жан Жиуей, президент и основен икономист в Pinpoint Asset Management, сподели, че растежът на износа може да продължи да бъде слаб през май заради спирания във веригите за доставки.

„ Един огромен макро проблем е доколко поръчките за експорт ще бъдат пренасочени към други нововъзникващи страни като Индия и Виетнам “, сподели той.

"Данните за търговията на Китай през април дадоха визия за това по какъв начин блокадите в Шанхай и други елементи на страната въздействат на международните пазари на артикули. Ситуацията не наподобява добре. Рязкото закъснение на растежа на износа акцентира напрежението върху световните вериги за доставки от спиранията до фабричното произвеждане и логистиката. Нулевият растеж на вноса - понижен от двуцифрен ритъм единствено два месеца по-рано - допуска, че вътрешното търсене понижава ", разяснява Ерик Жу от Bloomberg Economics.

Правителството на Китай се пробва да възвърне производството, само че защото доста задгранични компании споделят, че към момента не могат да възобновят активността си и рестриктивните мерки още веднъж се стягат, не е ясно каква част от Шанхай в действителност се е върнала на работа.

Забавянето на търговията провокира угриженост, защото износът е един от най-силните мотори на растежа за Китай. Той оказа помощ на стопанската система да излезе от спада, обвързван с Covid през 2020 година и я изведе до по-добро от предстоящото показване през 2021 година

Инфлационни резултати

Вносът беше подтикван от покачващите се цени на енергията и суровините. Стойността на вноса на въглища се увеличи с съвсем 80% през първите четири месеца на годината, до момента в който размерът на входящите доставки спадна с 16%. Стойността на суровия нефт, природния газ и стоманата също се увеличи, до момента в който размерите спаднаха.

Вносът от Русия скочи с съвсем 57%, евентуално подтикван от покачващите се цени на петрола, газа и други артикули, които съставляват по-голямата част от това, което Китай купува от Русия. Най-големият спад в износа през април беше за Русия, като доставките спаднаха с към 26% по отношение на година по-рано, следвани от Хонконг, Обединеното кралство, Япония и Германия. Износът за Съединени американски щати се е нараснал с 9,4%.Спадът в търговията с Китай пристигна макар признаците, показващи, че световното търсене евентуално е останало стабилно предишния месец. Докато износът на Южна Корея - водещ знак за международната търговия - набъбна с двуцифрени цифри през април, доставките ѝ за Китай спаднаха с 3,4%.

Други данни от април също демонстрират доколко разстройствата, свързани с Covid, са поразили стопанската система. Производствената интензивност падна до най-ниското си равнище от февруари 2020 година, до момента в който логистичните проблематични точки не престават да основават напрежение. Доставчиците са изправени пред най-дългите закъснения от над две години при доставката на първични материали на своите индустриални клиенти, а интензивността на китайските пристанища падна под равнищата, следени по време на първото огнище на ковид през 2020 година

Висшите водачи на комунистическата партия дадоха обещание повече тласъци за реализиране на задачата за стопански напредък от към 5,5% тази година, само че също по този начин настояха за придържане към строгата тактика за нулев Covid – двете цели, съгласно икономистите, си опонират една на друга.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg