Изнесено заседание по делото Хитрино ще се проведе в Окръжния

Изнесено заседание по делото Хитрино ще се проведе в Окръжния ...

Съдът заседава по делото за взрива в Хитрино.


Изнесено заседание по делото Хитрино ще се проведе в Окръжния следствен отдел в Шумен.
Доклад на фирмата собственик на взривената цистерна в Хитрино: Трябва да ги бракуваме Незаключена стрелка причинила катастрофата на влака в Хитрино
Ще бъдат представени веществени доказателства, сред които и печката, която е причина за възпламеняването според представената по-рано пожаро-техническа експертиза.

В интерес на доказателствата ще бъде изискана и информация от Националния институт по метеорология и хидрология за климата на 10 декември 2016 година в Хитрино - посока и скорост на вятъра, валежи и видимост. При трагедията загинаха 10 души, десетки бяха ранени, разрушени бяха и множество сгради. Подсъдими са двамата машинисти.

Според прокуратурата експертните заключения показват категорично, че единствената причина за възникването на това транспортно произшествие, е високата скорост, с която са се движили и навлизането в района на гарата с двойно по-високо скорост.

„Абсолютно убедена е прокуратурата за това какви са причините, за да се стигне до този тежък инцидент. На мястото на произшествието са извършени множество огледи. Изготвени са и множество експертизи. Разполагаме с гласни доказателствени средства и с експертни заключени. Версията, която вчера бе представена от „Булмарекет“, е била предмет на нашето разследване. Още в самото начало главният прокурор обяви, че ще бъдат разследвани всички обстоятелства във връзка с този инцидент. За нас беше изключително важно дали се касае за действия на машинистите или е на лице съпричиняване с оглед на състоянието на инфраструктурата“, заяви през март говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Източник: offnews.bg