Изнервени от новия закон за сигурността и от санкциите на

...
Изнервени от новия закон за сигурността и от санкциите на
Коментари Харесай

Хонконгските богаташи изнасят златото си от града

Изнервени от новия закон за сигурността и от глобите на Вашингтон, заможните от Хонконг изпращат все по-голяма част от златните си наличия зад граница - най-вече в Сингаур и Швейцария, споделят дилъри на жълтия метал. Инвеститори от частния бранш са трансферирали към 10% от физическото си злато отвън територията през последните 12 месеца, твърди Джошуа Ротбарт - началник на J Rotbart & Co. - регистриран в Хонконг златен дилър, който дава и складове за скъпоценната суровина.

Тенденцията е почнала преди година по време на антиправителствените митинги в града и се е засилила след приемането на противоречивия закон, тъй като вложителите се опасяват от несигурността и от възможното нарушение на правата им.

Проправителствените политици настояват, че законът за сигурността е ориентиран против тероризма, подронването на престижа на институциите, сепаратизма и задграничното въздействие. Целта му е да спре митингите и да възвърне стабилността на територията.

Критиците му обаче се безпокоят, че ограниченията обезсилват обещанията за правна и политическа автономност на Хонконг за период от 50 години откакто през 1997-а Англия го върна на Китай. Правната норма разрешава на Пекин да съди обвинени извършители на континента в специфични случаи, което, съгласно адвокати, саботира правната бариера сред двете юрисдикции.

"Множество клиенти към този момент възприемат Хонконг като по-рискова от други юрисдикции ", показва господин Ротбарт. Сходно е мнението и на Ронан Манли - анализатор на скъпоценни метали в компанията от Сингапур BullionStar. Той разяснява, че "инвеститорите трансферират злато от Хонконг в Сингапур, тъй като не обичат опасности и неустановеност " и са разтревожени за "стабилността и правораздаването ". Манли прибавя, че "в съзнанието на притежателите на злато тези опасения се разрастват до боязън за сигурността на златните им активи и даже на правата им на благосъстоятелност ".

Китай е най-големият консуматор на жълтия метал в света, само че съществуват ограничавания за износа му. Това прави Хонконг много по-удобна локация за предпазване на злато за интернационалните вложители и китайските богаташи. Територията служи и като канал за златните потоци към континентален Китай.

По оценка на специалисти от сектора, хонконгските вложители купуват злато в синхрон с придвижванията на интернационалния пазар, а не като застраховка против опасенията, че закрепеният курс на хонконгския към щатския $ няма да издържи и ще бъде анулиран. Господин Ротбарт също счита, че в тази ситуация политическият риск не е главната движеща мощ за износа на скъпоценната суровина. Но въпреки всичко голям брой притежатели на злато от континентален Китай към този момент не виждат особена разлика сред изискванията за съхранението му на територията и на континента, заради което го трансферират зад граница.

Съществува и съществено безпокойствие от растящата престъпност в Хонконг, потвърдил в предишното своята сигурност. Кражбите са нарастнали с 47% през първото полугодие на 2020-а - от 786 през предходната година до 1156 през тази.

В обедната търговия на 10 август златото с незабавна доставка се разменяше против 2034 щ. $ за тройунция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР