Изненадващото посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Пекин ясно

...
Изненадващото посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Пекин ясно
Коментари Харесай

Посещението на Ким показва колко ценен е Китай за корейската дипломация

Изненадващото посещаване на севернокорейския водач Ким Чен-ун в Пекин ясно демонстрира това, което е било елементарно забравено във вихъра от дипломатически събития през последните месеци: Китай продължава да играе водеща роля в напъните за прекъсване на нуклеарната стратегия на Северна Корея.

Колко тъкмо към момента е противоречиво, само че визитата демонстрира, че Ким Чен-ун не е не запомнил единствения си огромен съдружник макар антипатията сред страните в последно време и изненадващите заявки, че младият севернокорейски водач ще организира срещи на върха с враговете си във Вашингтон и Сеул. Китай въпреки всичко обезпечава жизненоважна комерсиална, филантропична и дипломатическа поддръжка, която поддържа Севера и неговата унищожена стопанска система да не рухне.

Поради зависимостта на Северна Корея от Китай е разумно, че Пхенян ще се съветва с Пекин преди каквото и да е съществено доближаване със Запада.

Анализатори споделят, че Ким, който е на първото си посещаване в чужбина, откогато пое властта през 2011 година, е възнамерявал да разсее всевъзможни терзания на Китай, че той е редуциран до непряк наблюдаващ, до момента в който Пхенян се пробва да раздруса районната политика, протягайки ръка към Сеул и Вашингтон. Като показва връзките си с Китай, Северна Корея може също по този начин да насочва обръщение към Вашингтон и Сеул, показвайки, че има други благоприятни условия, в случай че срещите на върха пропаднат.



Други специалисти споделят, че също по този начин е допустимо срещата сред Ким и Си да е била планувана доста преди опитите за доближаване на Ким с Южна Корея и Съединени американски щати. Анализаторът от Института за далекоизточни проучвания в Сеул Ким Дон-йоб сподели, че срещата на върха е предсказуем резултат сред двама водачи, които считат, че са приключили укрепването на властта си вкъщи и в този момент насочват вниманието си към външната непоклатимост.

"И по този начин, какво следва за Ким Чен-ун - Русия? ", съобщи анализаторът Ким.

Корейската централна телеграфна организация на Северна Корея сподели, че двамата водачи "задълбочено " са обменили отзиви за общите връзки и обстановката със сигурността на Корейския полуостров. Агенцията сподели, без да посочи, че Ким е призовал за по-силна "стратегическа връзка " и "стратегическо, тактическо съдействие " за подсилване на единството и съдействието сред обичайните съдружници и довеждане на връзките до идната стъпка.

"Съвсем подходящо е моето първо пътешестване в чужбина да е в столицата на Народна република Китай, а също по този начин е едно от благородните ми отговорности да оценявам другарството сред Северна Корея и Китай като личния си живот и да го продължа (за още едно поколение) ", сподели Ким по време на прием, на който хазаин беше Си, заяви организацията.

Ким беше придружаван от своята брачна половинка И Сол-джу и голям брой висши севернокорейски чиновници, в това число външния министър И Йон-хо и висшите чиновници на ръководещата партия Чхое Рьон-хае, И Су-йон и Ким Йон-чхол.



"Северът явно счита, че поддържането на обичайните му връзки с Китай може да му обезпечи по-голямо въздействие върху Съединени американски щати ", сподели специалистът по Северна Корея в университета "Донгук " в Сеул Кох Йо-хуан. "Дори в случай че обстановката към договарянията й със Сеул и Вашингтон се развие добре за Северна Корея, тя въпреки всичко се нуждае от помощта на Китай. А в случай че обстановката не се развие добре, Северна Корея сигурно ще има потребност от китайска поддръжка. "

А може и Северът да признава някои сурови действителности.

Усилията на Северна Корея за дипломатическо доближаване с Южна Корея и Съединени американски щати бяха подхванати след извънредно провокативна година на оръжейни тествания и се преглеждат частично като опит за възстановяване на мъчещата се стопанска система, смазана от тежките наказания, наложени поради тези тествания. Провокациите на Северна Корея също по този начин се отразиха на връзките с Пекин.

Въпреки датиращия им от десетилетия съюз, построен по време на Корейската война през 1950-1953 година, Китай играе решаваща роля в интернационалния напън върху Северна Корея поради нуклеарната й стратегия и взе участие във все по-строгите наказания на Организация на обединените нации. Засилените дейности на Китай през последните месеци, в това число рестриктивните мерки върху петролните доставки, може би доста изострят потребността на Северна Корея да търси дипломатически пробив.

Пекин желае да бъде считан за страж на мира и стабилността в района, а също за по-голям състезател в международната дипломация в миг, когато се съревновава със Съединените щати за въздействие в Азия.
Той обаче взема поради и личните си ползи. Китай не се радва да има на прага си надигаща се нуклеарна опасност, само че и не желае да види по какъв начин рухва държавното управление на прилежаща страна, считана от него за буфер против американския съдружник Южна Корея.



Китай от дълго време се застъпва за обновяване на разговора по линия на шестстранните договаряния, в които вземат участие той, Северна Корея, Съединени американски щати, Южна Корея, Япония и Русия, наред с спиране на американско-южнокорейските военни учения и преустановяване на нуклеарните и ракетните действия на Севера.

Ако договарянията на Севера с Южна Корея и Съединени американски щати се провалят, Пхенян може още веднъж да реши да показва своите благоприятни условия в региона на нуклеарните оръжия и ракетите.

Гостуващият откривател в Института за политически проучвания "Асан " в Сеул Ду Хьон-ча сподели, че в този случай има възможност Северна Корея да изиска Китай да се ангажира с бъдеща поддръжка или най-малко да обещае, че няма да я поразява прекомерно сурово с още наказания, в случай че тя възобнови оръжейните тествания.

Ким Тон-хьон за Associated press
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР