Изненадващ удар под кръста срещу Карлово се опита да нанесе

...
Изненадващ удар под кръста срещу Карлово се опита да нанесе
Коментари Харесай

Празникът на розите скара Казанлък и Карлово СНИМКИ

Изненадващ удар под кръста против Карлово се опита да нанесе община Казанлък в дните преди най-красивия празник в Розовата котловина, който се празнува и в двата града. На уеб страницата на община Казанлък от предишния ден стои събщение, публикувано незабавно и в обществените мрежи, и в десетки медии, че единствено община Казанлък само има патент за провеждането на Празника на Розата и обвързваните с маслодайното цвете събития.

В известието се показва, че марката е записана под номер 133543 на 19 април 2021 година. „ Кметът на Казанлък Галина Стоянова постави дългогодишни старания да отбрани репутацията на красивата традиция в Долината на розите и на тракийските царе, с която локалните поданици тачат обичаите към красивото цвете и природата дълги години “, се споделя още в известието. „ Патентът затвърждава правото на Община Казанлък да провежда празничните събития, отдадени на обичта към Роза Дамасцена и локалния занаят. Празникът на розата пресъздава дългогодишни обичаи в района и принадлежат на институциите на локалната власт. Първият Празник на розата в Казанлък е извършен преди повече от век през далечната 1903 година, проведен от локалните поданици. Той е отдаден на хубостта на цветето, на младостта и милосърдието. През годините хубавата традиция бързо се развива “ написа безусловно в прессъбщението на община Казанлък.



Последва светкавична реакция на Асоциацията „ Царици на Розата “ в Карлово, в която членуват някогашните носителки на короната от града на Левски.

„ С оглед оповестени спорни вести и репортажи по отношение на Празника на Розата, ние от Асоциация Царици на Розата, бихме желали да внесем изясненост по зародилия проблем като директни участници в него, обявиха някогашните Царици в своя профил във ФБ.

А пред „ Марица “ въпросът разяснява Силвия Тодорова, ръководител на Асоциацията „ Царици на Розата “ и носилка короната през 2002 година Силвия Тодорова е правист в София и патентен представител на Община Карлово при регистрацията на марката „ Празник на Розата “.



Става въпрос за взаимен патент на марката „ Празника на Розата “, регистриран от община Карлово и община Казанлък, уточни тя. Работата по този патент продължи от 2014 година и завърши с издаването на Свидетелство за регистрация на патент, издадено от Патентното ведомство на 19 април 2021 година Регистрацията, която показва община Казанлък е същата, която е изписана и в това свиделство. То е общо за двете общини - Карлово и Казанлък, добави юристката.

Необходимостта двете общини да записват марката „ Празник на Розата “ е поради опита на физически лица, а също и на някои юридически, които нямат отношение нито към розобера, нито към провеждането на ритуали и празници, свързани с него, да провеждат сходни събития.

След зародил спор по отношение на правата върху марката „ Празник на Розата “ и редица производства пред Патентно ведомство на Република България и Софийски градски съд сред двете общини има подписано съглашение от дата 10.12.2020 година за взаимно владеене на правата на марка рег. № 133543 „ Празник на Розата “ – словна, декларирана на дата 05.08.2014 година, записана на името на Община Карлово и Община Казанлък на 19.04.2021 година. Прилагаме свидетелството за регистрация на марката, уточни Силвия Тодорова.

Празникът на Розата в Карлово се организира за първи път през 1902 година в чест на цъфналата българска маслодайна роза. Традиционно фестът се организира в последната седмица на месец май, когато се прави розоберът. Празникът постоянно се чества в Розовата котловина, с главен център Карлово и Казанлък още след края на Първата международна война, а от 1969 година има национално значение и е обвързван с организирането на редица други събития – Конкурс „ Царица на Розата “, Шествие на Розата и други

Предстои регистрацията на още една взаимна марка вх. № 138551 „ Празник на Розата “, декларирана пред Патентното ведомство на 01.10.2015 година, съобщи още Силвия Тодорова. Тя обгръща по-голям размер от събития, артикули, услуги и действия, свързани с маслодайната роза и нейното честване, посочи тя.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР