Изненада на изборите. Нови мандати в 10 района и нови

...
Изненада на изборите. Нови мандати в 10 района и нови
Коментари Харесай

Изненада на изборите - промяна с машините

Изненада на изборите. Нови мандати в 10 региона и нови разписки от машините.

„ Промените са в 10 региона, като в шест от тях се понижава с по един мандат по отношение на предходните избори. Това са Монтана, Ловеч, Плевен, Русе, Добрич и Пазарджик. В три региона мандатите са усилват с по един – 24 МИР в София, Варна и Пловдив. В 23 МИР София мандатите ще бъдат с три повече, сподели Росица Матева, представител и зам.-председател на ЦИК. Причината е последното броене на популацията. По закон не може да има по-малко от 4 мандата в един избирателен регион.
-->
„ За две календарни години това ще бъдат шестите избори, които ще организираме. Има някои провокации в резултат изменението на Изборния кодекс – някои от дейностите би трябвало да се провеждат по друг метод, само че ние ще се оправим “, безапелационна беше тя.

Росица Матева акцентира също по този начин, че организацията е почнала още през вчерашния ден, когато президентът Румен Радев е издал съответните укази. От ЦИК са се свързали неотложно с печатницата на Българска народна банка, изпратили са условията за хартията, а преди два дни са получили графика за доставянето на ролките за машини.

„ До 15 март ще бъдат доставени 10 000 ролки, до 25 март още 10 000 ролки, тъй че хартия ще има. Избрали сме дизайна. Определена е отбраната. Всички би трябвало да са спокойни “, акцентира още тя.

Зам.-председателят на ЦИК изясни, че „ разписката, която излиза от машината ще има по-различни реквизити от тези, които бяха на до момента и ще се назовава бюлетина от машинно гласоподаване “. При самото гласоподаване с машините няма промени.

Що се отнася до измененията в софтуера на машини, стана ясно, че от ЦИК към момента водят диалози със основателите на софтуера. „ Беше извършен един диалог, в този момент чакаме от тях информация, какво би трябвало да бъде направено. След това ще преценим на кого и по какъв начин да бъде направена модификацията “, сподели още Матева.

План сметката за провеждането на изборите ще бъде прегледана и гласувана през днешния ден от Министерски съвет. По предварителни планове вотът ще ни коства към 12 млн. лева, сподели Матева.

Няма проблеми с организацията на изборите, няма да има среднощно преброяване на бюлетини на 2 април, безапелационна бе тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР