Измир. Разширението на газопровода за Турция в участъка станция Лозенец“-съоръжение

...
Измир. Разширението на газопровода за Турция в участъка станция Лозенец“-съоръжение
Коментари Харесай

Двупосочната газова връзка между България и Турция ще бъде открита в края на месеца

Измир. Разширението на газопровода за Турция в сектора станция „ Лозенец “-съоръжение Недялско ще бъде намерено в края на юни. Това стана ясно след срещата сред министър председателите на България и Турция Бойко Борисов и Биняли Йълдъръм в Измир. На срещата е взето и решение България да има почетен консул в Измир. Последната среща сред Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм беше на 16 февруари. Двамата разговаряха на Мюнхенската конференция по сигурността. Срещата в Измир е в отговор на поканата на турския министър председател Бойко Борисов да бъде посетител на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП. Газопроводът беше открит в турския град Ескишехир, по този начин първият газ от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан ще доближи до турския пазар. Изпълнени са всички строително-монтажни работи, следва въвеждането на градежа в употреба. С построяването на лупинга ще се усили опцията за транзитиране на природен газ от България към Турция за 14 милиарда куб.м. до 15,7 милиарда куб.м. годишно. Ще може да се транзитира и природен газ в противоположната посока- от Турция към България. Изграждането на 20-км газопроводна права ще увеличи сигурността на преносната система на „ Булгартрансгаз “ и ще обезпечи опция за транспорт на спомагателни количества газ в сектора Конституционен съд „ Лозенец “ и българко-турската граница
„ С Русия и Турция сме се разбрали газа да мине през България, домашното ни е да кажем по какъв начин. Още преговаряме с Европейска комисия “, съобщи Бойко Борисов. „ Всичко това стои на масата, имаме най-приятелската поддръжка “, разяснява Бойко Борисов. Премиерът посочи значимостта на продължаването на газопроводите през България. „ Десетилетия доста български политици са говорили за азерски газ, само че без да кажат по какъв начин ще стигне до нас “, уточни той.
Турският министър председател Бинали Йълдъръм съобщи: „ С България сме доста повече от прилежащи страни, имаме надълбоко вкоренено споделено минало “. Той дефинира като доста значимо продължаването на положителните съседски връзки сред двете страни. Бинали Йълдъръм разгласи, че Турция вижда България като стратегически сътрудник в енергетиката. Той регистрира увеличение на туристическия продан сред България и Турция, като страната ни е на пето място по туристи в турските курорти. Турският министър председател оцени високо Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. „ България поставя извънредно доста старания, с цел да може да придвижи европейския дневен ред напред “, съобщи той.
Работното посещаване на премиера Борисов продължава в Израел. Там му предстоят срещи с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин, както и с водача на опозицията Исаак Херцог.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР