Изминали са почти 3000 години, откакто пронизителният писък на тасманийския

...
Изминали са почти 3000 години, откакто пронизителният писък на тасманийския
Коментари Харесай

Тасманийският дявол се завръща в континентална Австралия след близо 3000 години (ВИДЕО)

Изминали са съвсем 3000 години, откогато пронизителният вик на тасманийския демон е огласял горите на Австралия. Но в този момент, с помощта на целенасочени дейности, 26 от тези дребни терористи се завръщат там, написа Ваня Савкова в Дир.бг.

Не по-големи от куче, което се събира в ръцете ви, тези торбести бозайници са известни със своята жестокост и мощни челюсти, които единствено за минути могат да раздерат труповете на други животни на късчета. Но през 90-те години на предишния век този тип животни биват нападнати от гибелен рак на устата, който прави тъй че популацията на типа на остров Тасмания спада единствено до 25 000 животни.

Не са ясни точните аргументи, заради които тасманийският демон изчезва от другите елементи на Австралия преди епохи, само че се смята, че е поради човешката активност – когато първите ловци по тези места умъртвили останалите животни, за тасманийския демон не останало нищо за ястие.

Като едни същински чистачи, тасманийските дяволи играят доста значима роля в запазването на салдото на екосистемата, по тази причина и учените и природозащитниците толкоз дълго и настойчиво се пробват да ги върнат на сушата на континента.

Учените са сигурни, че макар страховитата си известност, те не са опасност за хората или земеделските култури.

Макар че връщането на типа в Австралия след толкоз години е рисковано начинание, екип от учени направи първото стартиране на 15 дявола там през март. Животните са били деликатно проследени, с помощта на специфичните яки, с които са били снабдени и откакто учените са открили, че типът се приспособява добре в нови си дом, на 10 септември нови 11 индивида бяха пуснати там.

Преди освобождението на тасманийските дяволи на територията обаче ръководителят на екипа Тим Фолкнер и всички участници в самодейността са се постарали да обезопасят избрана оградена територия в евкалиптовата гора на източна Австралия, с цел да могат животните по-лесно и гладко да се приспособят към новия си дом.

В самодейността по стартирането на тасманийските дяволи в Австралия взеха присъединяване и артистът Крис Хемсуърт и неговата брачна половинка Елза Патаки.

Те, както и учените, се надяват, че наличието на тези животни на континента ще помогне за салдото в екосистемата и за опазването на други застрашени типове, бандикотите да вземем за пример, като се борят с натрапниците.

Не е доста ясно обаче какво ще стане, когато тасманийските дяволи се сблъскат с алените лисици, които не им отстъпват нито по размери, нито по хищност.

Ако всичко мине добре, екипът има намерение да пусне още 40 тасманийски дявола в Австралия през идващите две години.

Кратка информация за тасманийския демон:
Име: Тасманийски демон (Sarcophilus harrisii)
Вид: Бозайник
Ниво в хранителната верига: Хищник
Дължина: Между 57 и 65 см
Тегло: Между 6 и 8 кг
Природозащитен статус: Застрашен тип

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР