Изминалата втора парламентарна седмица бе ознаменувана с някои спорни решения

...
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

Изминалата втора парламентарна седмица бе ознаменувана с някои противоречиви решения на Народното събрание, които занапред ще получат своята развръзка.

След двучасово развълнувано съвещание в четвъртък Народното събрание гласоподава мораториум върху определeни дейности на държавното управление до избиране на нов кабинет. От ГЕРБ оповестиха, че нападат това решение пред Конституционния съд (вижте по-долу).

Друг скандал провокира гласуваната с болшинство от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия процедура в правилника за работата на Народното събрание, съгласно която освен основният прокурор, само че и ръководителите на висшите съдилища ще бъдат викани на всеки три месеца на чуване в правната комисия на Народното събрание. Това, както и последвалият, че " юристите на мутрите ще мачкат в Народното събрание основния прокурор и висшия арбитър ", провокираха остри заявления на Общото заседание на Софийската адвокатска гилдия, както и на Пловдивската и Благоевградската колегии. (Повече.)

От 1 август т.г. за всички страни членки на Съвета на Европа влиза в действие за изменение на Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи, заяви пресслужбата Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург. Най-важното изменение, което този протокол вкарва, е смяна в член 35 от конвенцията, с която се понижава от шест на четири месеца срокът, в границите на който може да се подаде тъжба до Европейски съд по правата на човека след окончателното вътрешно решение на националната инстанция по съответния проблем.
//ТОП 3КС анулира противоположното деяние на безспорната погасителна отминалост за частни задължения
Конституционният съд анулира противоположното деяние на безспорната погасителна отминалост за частни задължения, която бе въведена за първи път в българското право в средата на м.г. с промени в Закона за отговорностите и договорите (). След решението на Конституционен съд безспорната отминалост за заварените отговорности ще стартира да тече от влизане в действие на закона на 2 юни 2021 година, а не от деня, в който вземането е станало изискуемо, както предвиждаше анулираният текст. Делото пред Конституционен съд бе формирано по искане на Висшия адвокатски съвет, само че единствено във връзка с регроактивното деяние на закона, а не за самия нов институт на безспорната отминалост. В правно мнение по делото от се аргументира тезата, че самата безспорна отминалост е противоконституционна.
Върховен административен съд ще насочи преюдициално питане до Съда на Европейски Съюз по касуза с видеонаблюдението на изборите
Върховният административен съд заяви, че ще насочи преюдициално питане до Съда на Европейския съюз по отношение на проблема за видеонаблюдението на броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите след края на изборния ден и за съвместимостта на тези дейности с Общия правилник за отбрана на персоналните данни. Шестте въпроса на запитването са в подтекста на делото, което " Демократична България " заведе против напътствията на ЦИК и Комисията за отбрана на персоналните данни, с които не се позволява видеонаблюдение. Доколко тези дейности за определяне законосъобразното протичане на изборите са в приложното поле на регламента и могат ли те да бъдат избрани като задача от публичен интерес, която оправдава избрана пропорционална интервенция във връзка с персоналните данни на лицата, присъстващи в изборните пространства, откакто те извършват публична, обществена, законово регламентирана функционалност, питат съдиите. (Още по тематиката и въпросите, които формулира Върховен административен съд,.)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР