Изминаха три месеца, откакто Западът започна икономическата си война срещу

...
Изминаха три месеца, откакто Западът започна икономическата си война срещу
Коментари Харесай

The Guardian: Русия печели икономическата война, рублата е силна, санкциите имат обратен ефект

Изминаха три месеца, откогато Западът стартира икономическата си война против Русия, и тя не върви по проект. Напротив, нещата вървят в действителност доста зле.

Противоположните последствия от глобите водят до увеличение на разноските за гориво и храна за останалата част от света и нарастват опасенията за филантропична злополука. Рано или късно би трябвало да се реализира съглашение, написа, представен от БЛИЦ.



Санкциите бяха наложени на Владимир Путин не тъй като се смятаха за най-хубавия вид, а тъй като бяха по-добри от другите два вероятни метода на деяние: да не се прави нищо или да се работи с военна мощ.

Първият пакет от стопански ограничения беше въведен незабавно след нашествието, когато се предполагаше, че Украйна ще капитулира до дни. Това не се случи, вследствие на което глобите - въпреки и към момента непълни - последователно бяха засилени.

Въпреки това няма непосредствени признаци за евакуиране на Русия от Украйна и това надали е изненадващо, защото глобите имаха противоположния резултат да усилят цената на съветския експорт на петрол и газ, да покачат доста комерсиалния баланс на страната и да финансират военните ѝ старания.

През първите четири месеца на 2022 година Путин може да се похвали с остатък по настоящата сметка в размер на 96 милиарда $ (76 милиарда паунда) - повече от три пъти повече от същия интервал на 2021 година

Когато Европейски Съюз разгласи частичната си възбрана за експорт на съветски нефт по-рано тази седмица, цената на суровия нефт на международните пазари се увеличи, осигурявайки на Кремъл още един финансов непредвиден доход. Русия не среща компликации при намирането на различни пазари за силата си, като износът на петрол и газ за Китай през април се е нараснал с повече от 50% на годишна база.

Това не значи, че глобите са безболезнени за Русия. Според оценките на Международния валутен фонд стопанската система на страната ще се свие с 8,5 % през тази година, защото вносът от Запада се срутва. Русия има ресурси от артикули, които са от значително значение за поддържане на стопанската система ѝ, само че с течение на времето те ще бъдат изчерпани.

Европа обаче единствено последователно се отърсва от зависимостта си от съветската сила и по този начин непосредствената финансова рецесия за Путин е предотвратена. Рублата - с помощта на финансовия надзор и положителния търговски остатък - е мощна. Кремъл има време да откри различни източници на аварийни елементи и съставни елементи от страни, които са подготвени да заобиколят западните наказания.

Когато международните водачи се срещнаха в Давос предходната седмица, общественото обръщение беше наказание на съветската експанзия и възобновяване на уговорката за твърда поддръжка на Украйна. В частен проект обаче се показваше угриженост за икономическите разноски от една продължителна война.

Тези опасения са изцяло основателни. Нахлуването на Русия в Украйна даде спомагателен подтик на така и така мощния ценови напън.

Годишната инфлация в Обединеното кралство възлиза на 9% - най-високата от 40 години насам - цените на бензина доближиха рекордно високи стойности, а през октомври се чака таванът на цените на силата да се усили със 700-800 паунда годишно.

Последният пакет от ограничения за подкрепяне на Риши Сунак за справяне с рецесията с разноските за живот е третият от канцлера в границите на четири месеца - а по-късно през годината ще има още такива.

В резултат на войната западните стопански системи са изправени пред интервал на муден или негативен напредък и възходяща инфлация - връщане към стагфлацията от 70-те години на предишния век. Централните банки - в това число Английската централна банка - считат, че би трябвало да реагират на съвсем двуцифрената инфлация, като покачат лихвените проценти.

Безработицата ще се усили. Другите европейски страни са изправени пред същите проблеми, в случай че не и пред по-големи, защото множеството от тях са по-зависими от съветския газ, в сравнение с Англия.

Проблемите, пред които са изправени по-бедните страни в света, са от различен порядък. За някои от тях казусът не е стагфлацията, а гладът вследствие на блокирането на доставките на пшеница от украинските черноморски пристанища.

Дейвид Бийзли, изпълнителен шеф на Световната продоволствена стратегия, споделя: " В момента зърнените силози на Украйна са цялостни. В същото време 44 милиона души по света вървят към гладна гибел. "

Във всички многостранни организации - МВФ, Световната банка, Световната комерсиална организация и Организация на обединените нации - нарастват опасенията от филантропична злополука. Позицията е елементарна: в случай че разрастващите се страни не са сами експортьори на сила, те са изправени пред тройно злополучие, при което рецесиите с горивата и храните провокират финансови рецесии.

Изправени пред избора да изхранват популацията си или да заплащат на интернационалните си кредитори, държавните управления ще изберат първото. Шри Ланка е първата страна след съветската инвазия, която не изплаща задълженията си, само че надали ще бъде последната. Светът наподобява е по-близо до пълноценна дългова рецесия, в сравнение с когато и да било от 90-те години насам.

Путин с право е осъждан за това, че " въоръжава " храната, само че готовността му да го направи не трябва да ни изненадва. От самото начало съветският президент играе дълга игра, изчаквайки интернационалната коалиция против него да се разпадне. Кремъл счита, че прагът на икономическа болежка в Русия е по-висок от този на Запада, и евентуално е прав в това отношение.

Зверствата, осъществени от съветските войски, значат, че компромисът с Кремъл сега е сложен за преглъщане, само че икономическата действителност допуска единствено едно: рано или късно ще бъде подписана договорка.

... защото през днешния ден се присъединявате към нас от Румъния, желаеме да Ви помолим за дребна услуга. Десетки милиони хора са се доверили на безстрашната публицистика на Guardian, откогато започнахме да публикуваме преди 200 години, обръщайки се към нас в моменти на рецесия, неустановеност, взаимност и вяра. Повече от 1,5 милиона поддръжници от 180 страни ни поддържат финансово, с цел да бъдем отворени за всички и да бъдем твърдо самостоятелни.

За разлика от доста други издания, Guardian няма акционери и милиардери притежатели. Само увереност и пристрастеност да предоставяме световни репортажи с огромно влияние, постоянно свободни от комерсиално или политическо въздействие. Подобни репортажи са от жизненоважно значение за демокрацията, за справедливостта и за условието на по-добро качество от страна на мощните.

И ние предоставяме всичко това гратис, с цел да може всеки да го чете. Правим това, тъй като имаме вяра в равенството на информацията.

По-голям брой хора могат да наблюдават световните събития, които оформят нашия свят, да схванат тяхното влияние върху хората и общностите и да се вдъхновят да подхващат смислени дейности. Милиони хора могат да се възползват от свободния достъп до качествени и достоверни вести, без значение от опциите им да платят за тях.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР