Изминаха 12 много напрегнати и динамични месеца. Ще си позволя

...
Изминаха 12 много напрегнати и динамични месеца. Ще си позволя
Коментари Харесай

На живо: Румен Радев: Изминаха 12 много напрегнати и динамични месеца

Изминаха 12 доста напрегнати и динамични месеца. Ще си разреша да прочета доклада за тази една година, с цел да избегна риска да пропусна нещо.

Това съобщи на специфична конференция президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила, на която регистрира активността си през първата година в президентството. "Мандатът стартира с образуването на служебно държавно управление. Кабинетът на проф. Огнян Герджиков Огнян Стефанов Герджиков е български правист и политик, длъжностен министър председател,... към профила извърши съвършено своите отговорности. За тази една година обнародвах 86 закона, като на 5 от тях постановиха несъгласие. Наложих тези вета, с цел да защитя ползите на жителите. При Закона за концесиите и Закона за бюджета на НЗОК съумях да направя това. Президентът има обилни права във външната политика. Българската външана политика би трябвало да се образува у нас и да се осъществя в чужбина. Винаги съм считал по този начин. За тази една година организирах 22 срещи отвън България. На тях опазих кохезионната политика на Европейски Съюз, противопоставих се на непознатата интервенция в изборния развой на страните от Европейски Съюз, опазих правото на България да бъде член на Шенген и еврозоната, спомогнах при договарянията с Азербайджан за газифицирането на България. Срещнах се с съвсем всички държавни глави в Европа. Поставих началото на възстановяване на връзките с Русия. Тази година се навършват 140-години от Освобождението и мисля, че е извънредно време връзките ни с Москва да излязат от точката на заледяване ", разкри Радев.

"Особена значима част от пътуванията ми в чужбина са срещите с българите зад граница. Институцията пази техните ползи. Искам особено да подчертая ролята на госпожа Йотова в тази сфера. Като висш главнокомандващ опазих ползите на Българската войска. Проведох КСНС по тази тематика. В Народното събрание бе образувана тенденцизно комисия, която блокира закупуването на нов изтребител за Военновъздушни сили. Това докара до още по-тежка обстановка - нито нова техника, нито ремонтирана остаряла. Проблемите на персоналния състав също си остават. Не съумях да убедя ръководещите да усилят средствата за национална отбрана по проекта до 2024 година, като те би трябвало да възлязат на 2% от Брутният вътрешен продукт. Устоявах суверенитета и националната сигурност на България ", добави президентът.

"Антикорупционният закон е неефикасен. Това е повода да наложа несъгласие. Управляващите извършиха отговорностите си към Европейска комисия, само че не и към българските жители. Ясно е, че битката с корупцията ще се води още веднъж от обществото и медиите. Макроикономическата рамка е добра, само че не по този начин седят нещата при микроикономическата. Липсват директни задгранични вложения и не мога да схвана теорията за непоклатимост повтаряща се от ръководещите. Корупцията е повода хората да се небогати и аз не виждам блян от ръководещите да водят битка с корупцията. Парламентът се е трансформирал в орган, който единствено официализира решенията на Министерски съвет ", разгласи Радев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР