Измина точно една година от двойното убийство в квартал Гагарин.

...
Измина точно една година от двойното убийство в квартал Гагарин.
Коментари Харесай

Скандална новина за двойния убиец от Пловдив, който разстреля съдружника си и сина му

Измина тъкмо една година от двойното ликвидиране в квартал Гагарин. Все още посоченият за причинител Йордан Таков е без повдигнато обвиняване. Той се намира в ареста, като единствено преди дни за следващ път той апелира наложената му мярка „ задържане под стража”, написа.

На 26 ноември 2019 година Йордан Таков простреля с револвер Макаров съдружника си Христо Ботев /32/ и татко му Васил Ботев /51/. След осъществяването на убийството мъжът направи признания, като е декларирал, че е работил при самозащита.

Йордан и Христо са съдружници от 5 години. През 2015 година двамата и Иван Нейчев записват компанията "Сити Груп 1 ". Наемат склад на ул. "Борба " и стартират да се занимават с преработване на машини за кафе.

Семейство Ботеви и Таков са освен бизнеспартньори, само че и родственици. Йордан Таков е наследник на сестрата на бащата на Васил Ботев - Христо Ботев, един от най- известните треньори по битка в Пловдив.

Васил и Йордан са израстнали дружно от деца въпреки и 5 години разлика, прекарали са доста време на тепиха, защото и двамата упражнявали битка. Васил Ботев става международен първенец за младежи в Канада, а триумфите на Йордан са много по- скромни.

След като завършват със спортните си кариери, двамата потеглят по разнообразни пътища. Васил влиза в полицейското учебно заведение в Пазарджик, а Йордан стартира да се занимава с търговия. Слухове го свързват също с някогашните групировки, наказателни бригади на Камарото и Алабака, цветарския бизнес в края на 90-те.

В размирното последно десетилетие на предишния век Васил е част от бранш СПООР. Полицейската заплата обаче надалеч не му е задоволителна и той употребява поста си в полицията, с цел да си докара странични приходи.

През 2001 година Ботев е уволнен, защото против него има голям брой сигнали за действия, надалеч от етичния кодекс на полицията. Според някогашни ченгета против него има сигнали за търговия с подправени пари и документи, рекет и други През 2005 е арестуван за владеене на муниции, а в дома му е открит автомат "Калашников ".

През 2011 година е задържан при спецакция на полицията против наркобандата на Георги Костадинов - Кадрито в Куртово Конаре. При обиска на автомобила, каран от Ботев, е открит половин кг хероин. Въпреки това обаче, Ботев не е лежал в пандиза. Бивши негови сътрудници разясняват, че се е употребил с подкрепи на авторитетни хора.

Синът му Христо има санкции за нарушавания на пътя, за причиняване на междинна телесна щета при ПТП.Ицо също тренира битка, само че кариерата му бързо залязва. Става преподавател по тенис за деца на кортовете на Локото. Преживява тежко отчаяние след дълга връзка, а по-късно се дами за момиче от Стара Загора.

В началото живеят добре, ражда им се момиченце. Не след дълго претенциите на младата дама се усилват и тя го напуща. След раздялата Ицо желае да вижда детето, само че с майката не са в положителни връзки. Той стартира да взема антидепресанти.

Нито той, нито татко му обаче не са имали законно оръжие, а съгласно техни близки не са имали и нелегално.

Йордан Таков обаче е бил въоръжен с Макаров. От юни 2019 година той има позволение за носене на оръжие и незабавно по-късно си закупил военен револвер. Обичал да се хвали с него и да го демонстрира.

"Преди няколко седмици се изфука, че към този момент няма проблеми на пътя, тъй като в случай че някой му се изрепчи му демонстрира револвера и той незабавно изчезвал ", описа прочут на Таков. Близки на предприемача обаче се учудват, че служителите на реда са му издали позволение за оръжие, защото има данни че Таков е бил обвързван със силови групировки, против него е имало тъжби, а през последните години е бил много невменяем

Спречкванията сред бизнеспартньорите идвали най- към този момент от обстоятелството, че Таков е имал лична компания с идентична активност като тази на "Сити Груп1 ", в която нямал съдружници.

Той предпочитал огромна част от работата да минава през персоналната му компания, с цел да не се постанова да дели облагата. "Иначе във финансово отношение бяха правилни един към различен " настояват техни близки.

Познатите на Ботеви и Таков не изключват версията за самоотбрана, само че съгласно тях двойното ликвидиране надали е било единственият излаз от обстановката.

Преди два дни, на 24 ноември, Таков още веднъж застана пред съда с искане да се прибере вкъщи. Той за следващ път разказа себе си като жертва, а дейностите си като самозащита.

Тази теза бе поддържана и от отбраната му.

„ Моля съда за по-лека мярка, с цел да мога да си виждам бизнеса, тъй като фамилията ми няма от кое място да живее. Съпругата ми не работеше, тя се занимаваше с децата, имам ипотечен заем, който би трябвало да продължи да се заплаща а и по никакъв метод не мога да повлияя на разследването”, бяха единствените думи на Таков пред Апелативен съд.

За по-лека мярка – „ домакински арест” настоя и отбраната на Таков. В правосъдна зала юристът му показа част от показанията на служащ от складовете на улица „ Борба”, който е основен очевидец по делото. Той е чул гърмежите, а преди този момент е станал очевидец на битката сред Ботеви и Йордан.

Пред проверяващите той е декларирал, че е видял Таков и Васил на земпта, а Христо ги е налагал с врата от кафе машина.

„ Той влезе за да вземе една машина, която трябваше да я закара на ремонт и защото имаше един дребен бус пред склада, отиде да каже на хората да го реалокират, с цел да може да качи машината. Една, две минути по-късно аз чух „ ох “ и „ ах “ и видях тримата, които се боричкаха вътре” е разказал служащия и то в два поредни разпита.

Именно на тези показания лежи и защитната теза. Според юриста на Таков, последният е работил при самоотбрана.

„ Тези доказателства напълно поддържат нашата теза, че е налице самозащита от нахлуване от страна на двамата. Да не забравяме, че Васил Ботев е нееднократен републикански, международен и европейска първенец по битка. Неговият наследник също се е занимавал със спорт дълго време и е наедрял, и здрав мъж.

Как допускате, че Йордан, който не е толкоз квалифициран като двамата, не е с темперамент, какъвто имат двамата - нападателен и настъпателен, внезапно ще тръгне против тях. Той ги познава доста добре, както и техните триумфи на народен, международен и републикански тепих. Той би трябвало да се вманиачен, с цел да се саморазправя с тях.

По делото има доказателства, претекстът на Таков не е обвързван с пари. Въпреки, че съдът твърди за едни 20-30 000 лева, които са се намирали фактически в потърпевшите, само че той по никакъв метод не е бил надъхан против тях, тъй като тези пари са били оборотни за бизнеса. Имаме 10 очевидци, които удостоверяват какъв е характера на Таков и на жертвите – Ботеви.

Охранител споделя за двамата потърпевши - извънредно нападателни, извънредно конфликтни, на Васил му е неразрешено да посещава нощни заведения, тъй като когато отива незабавно се сбива с някого или с няколко индивида.

Вижте данните за психологичното положение на Христо, и за нашия доверител, който бил съвършен в връзките си към хората, благосклонен, прецизно спазващ законите на тази държава”, споделил в залата отбраната на Таков. Адвокатът уточни и един от претекстовете на Окръжен съд за взимане на най-тежката мярка – предпочитание за отплата.

На кого да отмъщава? Все отново той е прострелял, а не те него в него няма завист, а единствено страдание, че се е случило това.

Той ще бъде наказан безспорно, защото самичък признава, че е направил дейностите, само че той ще изчака справедливата присъда на съда, без никакви рискове нито за досъдебното произвеждане, по този начин и за правосъдното произвеждане да изкриви истината по сегашното дело.

Ще бъде потребен за обществото, тъй като ще си гледа бизнеса, брачната половинка си, детето си, ще обезпечава и съответните работни места, каквито е осигурявал. Това е една потребна активност, към която той се е придържат, за което са безспорни доказателствата”, добавя отбраната.

Не на такова мнение е бил представителят на държавното обвиняване. Според прокуратурата налице са голям брой доказателства за авторството на действието, за което арестуван, а точно ликвидиране по изключително нечовечен метод на повече от едно лице.

В последна сметка, макар дългата защита на отбраната, Апелативен съд не се смили върху Таков и го върна назад зад решетките.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР