Измина малко повече от година, откакто Covid-19 се появи в

...
Измина малко повече от година, откакто Covid-19 се появи в
Коментари Харесай

Как Китай контролира историята за произхода на Covid-19

Измина малко повече от година, откогато Covid-19 се появи в китайския град Ухан и светът към момента има доста въпроси във връзка с това къде и по какъв начин е зародил.

Световната здравна организация тази седмица изпрати екип в Китай, с цел да проверява произхода на вируса, който все още е лишил близо 2 милиона човешки живота в международен мащаб, само че един здравен специалист предизвестява, че упованията за визитата би трябвало да бъдат доста ниски.

Китайското държавно управление мощно възпира всевъзможни опити за следствие на произхода на Covid-19 – вътрешно и от задгранични специалисти – като в същото време пази различни теории, че пандемията произлиза от другаде.

Залогът за Пекин не може да бъде по-голям, защото страната пази теорията си, че централизираното ръководство на Комунистическата партия е ключът към триумфа в контрола върху пандемията и съживяването на стопанската система.

В контрастност се явява Съединени американски щати, където напъните за преодоляване на пандемията не дадоха необикновен резултат, а Global Times дефинира обстановката там като „ жив пъкъл “, написа обстоятелства.бг.

Не бива да се подминава и фактът, че контролът на Комунистическата партия в Китай докара до задържането на доста самостоятелни публицисти, които алармираха за вируса още в самото начало, разкривайки опитите на държавното управление да прикрие информация.

В края на декември един от тези самостоятелни публицисти, Джанг Жан, бе наказана на четири години отнемане от независимост за провокация. Като някогашен юрист, Джанг пътува до Ухан през февруари, с цел да беседва с хората там за това по какъв начин се оправят по време на локдаун.

Тя споделя видеоклипове и приказва за следеното, като в един миг отбелязва, че страхът, който хората изпитват от държавното управление, е по-голям от страха им от вируса.

В изявление преди задържането си тя признава, че има бунтарска душа и желае да демонстрира истината такава, каквато е. Джанг е единствено един от многото критици, които държавното управление се пробва да накара да мълчат.

Професорът по право Ксу Джангрун бе арестуван от полицията за една седмица поради свои публикации, в които подлагаше на критика президента Си Дзинпин, а по-късно бе уволнен от длъжността си в университета. Той остава под наблюдаване, като му е неразрешено да напуща Пекин, само че все пак продължава да написа.

Други лица просто изчезнаха. Адвокатът и самостоятелен публицист Чен Куиши изчезна през февруари след репортаж от Ухан и още веднъж се появи чак в края на септември. Той също остана под „ непоколебим контрол “ от управляващите.

Бизнесменът от Ухан Фанг Бин, който бе арестуван при започване на февруари, откакто разгласява видеоклипове, в които се твърди, че демонстрират жертви на Covid-19 в лечебните заведения, е в неопределеност от този момент.

Под управлението на Си Дзинпин Комунистическата партия става все по-агресивна в отбраната на формалната агитация към партийната идеология и ръководството на Си и не позволява рецензия.

Си Дзинпин акцентира смисъла на пропагандата и „ идеологическото управление “ в своя тирада през 2013 година и в този момент пандемията разреши на китайската партия-държава да разшири идеологическия си надзор над съдилищата, потъпквайки всевъзможни искания за правосъдна автономност.

Тази операция на институциите над върховенството на закона може да се види в преследването на самостоятелни публицисти като Джанг Джан и всеки различен, дръзнал да слага под подозрение или да подлага на критика партийната линия.

Марксистките учени и партийни пропагандисти настояват, че няма несъгласия сред партийната идеология и „ върховенството на закона “. Според тях Китай няма потребност от правно разделяне на управляващите, с цел да обезпечи правдивост, тъй като партията е крайният израз на волята на хората, що се отнася до закона и реда.

Партията от дълго време употребява системата за сигурност и съдилищата по този метод, за да „ убива мишките, с цел да плаши маймуните “ (китайски идиом, означаващ човек да бъде осъден и това да служи като образец за другите).

В предишното цели са били видни политически дисиденти като Лиу Ксяобо, Вей Джингшенг и юристи по човешките права.

Обезпокоителен през днешния ден е фактът, че тази тактичност се употребява за елиминиране на всички несъгласни и недоволни, които са евентуални закани за ръководството на партията от страна на гражданското общество.

Сред взетите на прицел през последните години са китайско-австралийският публицист Ян Хенгджун, медийният магнат от Хонконг Джими Лай и китайско-австралийският публицист Ченг Лей, както и доста чужденци.

Този вътрешнополитически подтекст прави малко евентуално откривателите на СЗО да могат да проверяват напълно всички хипотези по отношение на произхода на ковид, като да вземем за пример изказванието, че е той е изтърван от Института по вирусология в Ухан.

Въпреки че така наречен „ Жената прилеп “ – вирусологът от Ухан Ши Дженгли – приветства визитата на на екип на СЗО в лабораторията, изтекли държавни документи описват по-различна история.

Според документите, оповестени от Асошиейтед прес този месец, държавното управление следи констатациите на учените и изисква всяко проучване да бъде утвърдено от нова работна група, намираща се под директното командване на Си, преди да бъде оповестено.

След експлоадирането на пандемията от коронавирусът, светът заслужава да знае истината, тъй като тук става въпрос за човешки животи, а не за политически идеологии.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР