Измина година откакто Световната здравна организация получи информация за ново

...
Измина година откакто Световната здравна организация получи информация за ново
Коментари Харесай

Пет неща за SARS-CoV-2, които и лекарите не знаят

Измина година откогато Световната здравна организация получи информация за ново инфекциозно заболяване, причинителят на което по това време към момента беше незнаен.

За една година науката закупи невиждано количество познания за ковид на SARS-CoV-2 и показа няколко ваксини против него. Въпреки това, на някои въпроси към момента няма отговор.

Отделни специалисти и длъжностни лица вършат доста смели прогнози по отношение на продължителността на действието на имунизацията. Всъщност обаче не е допустимо да се разбере какъв брой дълго имунната система защищава от повторна зараза с ковид. Ще отнеме време да се разбере.
Колко резистентен е имунитетът против ковид?
Информацията за устойчивостта на имунитета след имунизация, основана на четиримесечни наблюдения след, понастоящем е известна единствено за имунизацията, създадена от Moderna.

Проучването сподели, че броят на антителата в кръвта на хората, имунизирани с него, надвишава броя на тези, които са се възстановили от COVID-19. Учените показват, че това е непълна информация: мониторингът на равнището на имунните кафези (Т и В лимфоцити) към момента продължава. За други ваксини информацията е още по-ограничена досега.

След преболедуване от COVID-19, съгласно скорошно изследване, отбраната продължава минимум осем месеца. Учените са разкрили в кръвта на тези, които са възстановили, характерни кафези на паметта за ковид, които са способни бързо да провокират производството на антитела. Колко дълго може да продължи, следва да разберем.

Преустановява ли имунизацията разпространяването на Ковид-19?

Основният въпрос, на който дават отговор проучванията на коронавирусната ваксина, е какъв брой ефикасни са имунизациите за попречване на симптоматичната форма на COVID-19.

Един различен въпрос обаче остава без отговор – дали имунизацията предотвратява единствено симптоматични случаи или изцяло потиска предаването на COVID-19. За задачата тя би трябвало да предотврати асимптоматична зараза, защото носителите на вируса, които нямат признаци, могат да заразят и други.

Само разработчиците на имунизацията Оксфорд предоставиха данни за асимптоматични случаи след имунизация. От 6638 участници във Англия, които са приключили PCR теста, е открита асимптоматична зараза при 29 имунизирани и 40 неимунизирани.

Защо някои хора боледуват тежко, а други – не?

Един от „ мистичните “ въпроси на пандемията е за какво някои хора се разболяват в лека форма, а други в тежка. Съществуват редица догатки, за какво хората от рискови групи (с хронични болести, възрастни хора, мъже) развиват по-често съществено заболяване. Засега обаче те единствено догатки.

Ролята на генетичните и екологичните фактори остава мистерия. Това е илюстрирано от проучване на хода на COVID-19 при еднояйчни близнаци, които са живели дружно и са работили на една и съща работа. Единият от тях е боледувал леко, само че другият е получил тежки затруднения. В този случай учените не са разкрили нито един рисков фактор, който да предизвика толкоз друго протичане на болестта.

Колко дълъг е „ дългият Ковид “

Известно е, че след претърпяване на COVID-19, някои патологични признаци могат да продължат с месеци. Те могат да се появят освен при тези, които са имали тежко или умерено заболяване. Неотдавнашно изследване сподели, че даже една трета от хората, лекувани у дома за лека форма на коронавирусна зараза, имат най-малко един посткоиден признак след 30-45 дни. Тези признаци включват уязвимост, зной и загуба на подушване и усет. По-рядко хората са „ преследвани “ от кашлица, болежка в гърдите, главоболие.

Предстои да се дефинира какво се счита за „ дълго обхващащо “, какъв брой постоянно е казусът и какъв брой дълго мъчителните признаци могат да продължат.

Какво ще стане с вируса, когато пандемията отмине?

Експертите споделят, че след края на пандемията коронавирусът SARS-CoV-2 ще остане с нас дълго време: може да се трансформира в една от сезонните настинки. Степента на инфекцията ще зависи от доста фактори (например какъв брой хора ще бъдат имунизирани против ковид, какъв брой устойчива ще бъде имунната система).

Ковид-19 може да се трансформира в сезонна зараза с годишни огнища, в случай че имунитетът против него продължи към 40 седмици – какъвто е казусът със сезонните коронавируси. Ако имунитетът е по-устойчив, тогава епидемиите ще бъдат по-редки. Масовите имунизации имат капацитета да ги предотвратят.

Източник: lexmedicanews.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР