Измина една седмица, в която сякаш всички се оказаха изненадани

...
Измина една седмица, в която сякаш всички се оказаха изненадани
Коментари Харесай

Слави Трифонов между Нероден Петко и Неродената мома

Измина една седмица, в която като че ли всички се оказаха сюрпризирани от появяването на така наречен феномен на резултатите от гласуването на българина. Второто място на партията " ИТН ", образувана към фигурата на шоумена Слави Трифонов, се оказа сложен за преглъщане залък освен за социолозите, само че и за останалите партии. А и даже и да се одобри, че част от социологическите изследвания се вършат по поръчка и в услуга на властта за обработка на публичните настройки, то по тази логичност би трябвало да има едни необработени изследвания, с които същите поръчители да са се срещнали. Ако няма такива, то се отива на един логически въпрос - за какво вотът за Слави Трифонов не беше засечен и дали не е бил в действителност затулен избор, непрестижен и по тази причина и необявен? Това е въпрос и към социологическите организации, които към момента не са дали отговор обаче на един по челен въпрос, отпреди изборите - къде се изпари от техните изследвания протестният избор от есента на 2020 година, когато обявяваха над 60% и даже над 65% българи, които считат, че държавното управление на Борисов би трябвало да си върви. Неубедително звучаха тези, които обясняваха тогава, че с развихрянето на епидемията българинът се е завърнал чинно под опеката на мощния и угрижен бащица.

Е, след предходната неделя се видя, че подобен избор не се изпарява в действителност, а пък хората на Слави Трифонов би трябвало да се замислят върху това за какво вероятно техни гласоподаватели биха се крили в храстите.

Иначе да обявяваш Слави Трифонов и резултатите на Има Такъв Народ за феномен демонстрира на първо място непознаване на личния народ и отделяне от действителността. Говоря за тази, действителната реалност, българската, а не телевизионно-студийната и даже жълтопаветната.

Дотук със социологиите. Какво последва - преминахме от " потрес и смут " измежду партиите и анализаторите, които в първите дни започнаха да чертаят апокалипсиса, до трескаво принасяне на блага към този момент към края на седмицата. Показателно беше, че в изборната нощ съвсем никой не се осмели да каже и дума за Слави Трифонов, анализите се отклоняваха на драго сърце към другите два " феномена " - " Възраждане " и листите на БНО, предоставени на предприемача с обвинявания, само че живеещ свободен в Дубай Васил Божков. Дори жлъчта на премиера във видеото от двора в Банкя в изборната нощ беше като че ли ориентирана повече към триумфа не на Слави Трифонов, а на " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! ", разпознавани като поредни, а и систематични съперници. Христо Иванов също беше принципен и съблюдава линията на опълчването с Борисов. От останалите партийни централи не се чу ни тон, ни вопъл. Така беше и в идващите дни с известно разпръскване на тишината от настояванията на оставката на Корнелия Нинова. Но и това към този момент остава вътрешно партиен проблем. Дори и анализите, които слушахме напоително до сряда, избраха да се стопират на резултатите на систематичните играчи - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Демократична България и даже Движение за права и свободи, само че не и на вота за Слави Трифонов.

И по този начин до сряда - до подхвърлените 10 дежурни депутати от ГЕРБ в поддръжка на държавно управление на Слави Трифонов. (Не че не сме били очевидци на сходни поръчки и преди много години, а по-паметливите помнят и резултата.)

Но от сряда стартира едно принасяне на блага на олтара на сполучливото прекосяване през рецесията - здравна и икономическа, стабилността и държавността. Има ли някой още, който да не е декларирал даровете си под формата на поддръжка на държавно управление на Слави Трифонов. Да не приказваме, че това стана още преди да са огласени имената на депутатите, които биха подкрепяли законово и логистично същото това държавно управление.

И в случай че общественото пространство при започване на седмицата беше като от приказката за Нероден Петко, където мъжът се скита по света, с цел да види има ли по-глупави дами от неговите, само че най-сетне се връща при своите, убедил се, че те освен не са най-глупавите, ами са и търпимо глупави, то на следващия ден ще се озовем в една друга приказка, в която Неродената мома, определена, търсена през девет планини в десета и пожелана, само че неопазена, преродила се няколко пъти, най-сетне промълвява и споделя своята история и... три дни яли, пили и се веселили. Не помня точния завършек на приказката, само че по традиция те по този начин приключват.

Такава най-малко е позицията, която Има Такъв Народ и Слави Трифонов заеха през седмицата. Къде поради ковид, от който шоуменът се оказа инфектиран, къде и с претекст нестартирала още конституционна процедура. Този мотив беше изказан от самия Слави Трифонов като отговор на първия подарък " 10 депутати от ГЕРБ ". Това беше първото включване/изказване на Трифонов след изборната нощ, а знаково е, че то последва думите на Борисов. Така спорът беше изтеглен на плоскостта на личностите, героите, юнаците - едно зрелище, което и двамата - и Борисов, и Трифонов - владеят добре. Доказано е.

Реакция на Трифонов, а и даже на някой различен, представляващ Има Такъв Народ, на идващите блага не последва.

Нима поддръжката на Движение за права и свободи, а и даже на Българска социалистическа партия е за занемаряване?

Втората изява на Слави Трифонов беше ориентирана към това, което в Има Такъв Народ назовават " суверена " - признателност за полученото доверие и подадените гласове:

" Искам да избегна всички клишета и по тази причина ще бъда изцяло прям. От името на моите сътрудници и от мое име откровено благодаря на всички, които гласоподаваха за нас. Това е смисълът на доверието, а доверието е висшата форма на човешкото другарство. Благодаря ви, ние оценяваме вашето доверие. "

С втория си пост Слави Трифонов в действителност затвори вратата, върна се към определената предизборна тактика на изява единствено по избрани и добре следени канали. И не даде отговор на въпроса какво следва. Нито приема, нито отхвърля даровете. Напротив, открехнал леко вратата за някакъв вид диалог, даже и това да е поръчка за борба, я затръшна още веднъж.

И тук ще се върна на момента на " отварянето " - някак си свикнахме лидерските борби в последните години да бъдат генералски, сред Борисов и Радев, сред Дондуков 1 и 2. Това опълчване беше толкоз изострено междуличностно, че никой различен не можеше да преодолее звуковата преграда, а синята каска на Каракачанов функционираше по-скоро като персонално защитно средство, а не като мироопазваща единица.

И в този дуел не се допускаше интервенция на трети. Какво ли меле би се получило, въпреки и тук да е изкушаващо да се приплъзнем към прилика с гладиаторските борби. Слави Трифонов обаче затвори вратата, по тази причина надали може да се чака да се включи в този дуел.

Има обаче една имитация от края на предходната седмица, която не трябва да се подминава. Президентският консултант Иванка Иванова съобщи:

" Има непосредствени задания и отговорности, изцяло осъзнавани от президента, като сформирането на 45-то Народно заседание, посредничеството за съставяне и на държавно управление ", с цел да се изнася сега планът на нова Конституция. " И въпреки по-късно Иванова да разясни, че под думата " посредничи " би трябвало да се схваща " семейството " на консултациите за съставяне на държавно управление, " това е доста виновна задача, изострена сега от здравната и икономическата рецесия ". Категорично съгласно президентството обаче страната не се намира в политическа такава. Иванова изрично отхвърли да осветли даже и частично плана за нова Конституция, който отлежава в шкафовете на президентството.

А платформата на Има Такъв Народ и цялата акция на Слави Трифонов се крепи на референдума, извършен през 2016 година и прицелен точно към Конституцията.

От друга страна обаче стои и думата на Борисов от същата година ГЕРБ да поддържат концепциите от референдума и въпреки и неизпълнено и до през днешния ден, поръчките за Велико народно събрание не са им непознати.

В края на приказката за Неродената мома героите са: царят, скитницата измамница и Бабиното момиче, чийто думи се нижат като маргаритни зърна и увличат всички.

Въпросът е значи кой ще бъде царят и кой скитницата измамница, и кой Бабиното момиче. И дали не е по-добре да се върнем по-задълбочено приказката за Нероден Петко.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР