Измина една изключително активна и силна година за кредитния пазар

...
Измина една изключително активна и силна година за кредитния пазар
Коментари Харесай

Какви ще са лихвите по кредитите през 2019 година?

Измина една извънредно дейна и мощна година за кредитния пазар в България, регистрират от Кредит център.

Въпреки прогнозите в края на 2017 година за леко повишаване на лихвите, те леко понижиха и в края на годината приключваме с лихви по ипотечните заеми сред 2.9 и 3.6%, а при потребителките заеми - на равнища сред 5 и 7%.

Средният размер на ипотечните заеми в края на 2018 година е 99 000 лв., а в столицата е 130 000 лв.. Ръстът за 2018 година по отношение на 2017 при ипотечните заеми надвишава с малко 10%, а при потребителките заеми е към 15%.

Пазарът главно се движеше от хората, които купуват първото си жилище, компактно следвани от тези, които имат лично жилище, само че си купуват по-голямо, с по-добра локация или купуват жилище в различен по-голям град. Малко над 75% от покупко-продажбите се случваха в четирите най-големи града на страната – София, Варна, Пловдив и Бургас.

Новото строителство и кредитирането на покупки на жилища в градеж се усили с 20% по отношение на миналата година. В средата на годината банките леко ограничиха % на финансиране, като в множеството случай той към този момент не надвишава 85% за огромните градове и 80% за по-малките, само че това не се отрази на желанието на кредитополучателите и ползата към покупката на жилище с заем остана висок. Повечето клиенти не престават да не са рисково настроени и да влизат в кредитната договорка деликатно и след задълбочено изследване на кредитни пазар.

Кредит център реализира връх за компанията, като съветва клиенти за малко над 100 милиона лв. ипотечни заеми през 2018 година. Консултантите на Кредит център са с положителни упования за 2019 година във връзка с интензивността на клиентите, търсещи ипотечни заеми за покупка на жилища. Въпреки многото прогнози за повишаване на лихвите от средата на идната година, те чакат, че в случай че се случи това повишаване то ще е минимално – в границите на 0.2–0.4 процентни пункта, поради високата ликвидност в системата, продължаващия растеж на депозитите, дейния пазар на парцели и огромната конкуренция на банковия пазар.

Ръстовете на кредитния пазар ще намалеят, като при ипотечните заеми консултантите на Кредит център чакат растежа да е в границите на 5%, а при потребителките заеми към 10%.

Още по тематиката прочети тук.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР