Измама с мистериозни кутии като част от забавна игра залива

...
Измама с мистериозни кутии като част от забавна игра залива
Коментари Харесай

Измама с мистериозни кутии в интернет


Измама с мистериозни кутии като част от занимателна игра залива интернет. Търговци оферират кутии с изненади против съществени суми, само че вместо обещаните дарове – в тях няма съвсем нищо. Вместо компютри или скъпи телефони излъганите получават евтини подправени артикули. Всичко за схемата разкрива репортерът Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна”.
През последната година в КЗП са постъпили 3700 тъжби, свързани с покупки онлайн. Обещания за истински изненади на атрактивни цени притеглят потребителят Дарина Кръстева към страница във Фейсбук за продажби в интернет. Търговецът й предлага мистериозни кутии с първокласни артикули.
„ Обещанията са, че ще получите телефон или преносим компютър, или нещо, което надвишава с пъти цената на кутията, която плащате. Реших да си опитвам шанса и си поръчах кутия. Имах мотив и взех решение просто да изненадам себе си”, описа потребителят Дарина Кръстева.
За кутията с мистериозно наличие Дарина заплаща 65 лева Продажбата е проведена като игра, в която печелиш изненада.
„ Като осъществяване кутията беше доста първокласно направена и пакетирана, само че вътре не е това, което човек чака. Останах ужасно разочарована. Имаше единствено едно зарядно за телефон и ваучер, на който написа, че мога да поръчам още една кутия на половин цена от същия уебсайт. Аз в действителност си получих едно зарядно за 65 лева Направо ме е позор, че се подлъгах”, сподели още Дарина Кръстева.
Според специалистите става дума за машинация. „ В случая продавачът се ангажира с някаква минимална стойност на движимостите. Има изказване, че са на по-висока стойност от тази, която вие ще заплатите. А се оказва, че това, което получавате са някакви движимости на алегорична цена”, сподели още Александър Масларски от Правна клиника за консуматори.
От Асоциация за отбрана на потребителите алармират, че в случай че получим по-евтина стока, от това, което е посочено, това е знак за машинация.
Модата наречена “mystery box” потегля от огромните международни уеб сайтове за продажби и доближава до дребни съмнителни групи в обществените мрежи у нас. Предлаганите кутии са в разнообразни разновидности за мъже и дами, и на разнообразни цени.
„ Схемата работи посредством логиката на психиката. Да се получи някаква изненада от двете страни. Аз поръчвам кутия и аз самият не знам какво съм поръчал и въз основата на цената, която съм платил, чакам, че ще е нещо съответстващо”, счита Любомир Русанов от Българска Е-комерс асоциация.
Изненада има, само че тя е неприятна, защото постоянно в кутиите вместо истински и скъпи артикули има евтини и подправени артикули.
Търговците обаче се оказват толкоз мистериозни, колкото и кутиите, които оферират.
„ Те не дават нито телефони, нито адреси. Има една контакта форма за контакт и при забележки приключват връзката с вас. И след това доста мъчно можем да си потърсим правата”, сподели още Пейо Майорски от Асоциация за отбрана на потребителите.
След разочарованието си, Дарина взема решение да се свърже с търговеца на имейла, посочен във Фейсбук страницата с мистериозните кутии. Но несполучливо. След което връща зарядното по пощальон на адреса, от който идва.
От куриерската компания не съумяват да открият търговеца на телефона, посочен на пратката. И още веднъж желаят да я върнат кутията към Дарина. Обясняват й също, че казусът й не е индивидуален.
Покупките от платформи отвън формалните онлайн магазини, крият своите опасности, предизвестяват специалистите.
Специалистите споделят, че има и външни признаци - дизайнът на платформите, в които се продавали мистериозните кутии, бил непрофесионално изработен, с правописни неточности и постоянно крадени фотоси. Внимателният взор би могъл да ни подскаже, че има нещо подозрително.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР