Излязоха нови разкрития по случая със зъболекаря, измамил пациенти в

...
Излязоха нови разкрития по случая със зъболекаря, измамил пациенти в
Коментари Харесай

Нови разкрития за зъболекаря, мамил пациенти в София и Перник

Излязоха нови разкрития по случая със зъболекаря, измамил пациенти в София и Перник, оповестиха от NOVA.
Само няколко часа откакто лъсна измамата лекар Петров беше арестуван в Перник. Освен в районната прокуратура в града на миньорите, тъжби против него има и в прокуратурите в София и Атина. По информация в Гърция също има издадена заповед за арест на зъболекаря.



Двама от пострадалите - Гергана Асенова и Райчо Лютаков, описаха по какъв начин са били излъгани от доктора.
Жената е дала 2000 лева за изпланти.
„ Сложи ми анестезия, разряза венеца и сякаш направи процедурата. След време направих фотография и се оказа, че нямам импланти”, описа пострадалата.
Райчо е излъган с 900 лв., платени за мост на щерка му, който по този начин и не получават. А зъбите на 17-годишното момиче, които докторът е лекувал, се оказват развалени.
„ Увредил е зъбите, отварял ги е и ги е затварял. Изобщо не ги е лекувал”, изясни мъжът.
Eто каква е била схемата в България – искане на капаро, предоставяне на пари на ръка, без документи и промяна на адреси. Така през последните две години доктор Петров сменя 5 кабинета в София и един в Перник. А в края на лятото предходната година отпътува за Атина, където също работи като ортодонт. В Гърция мъжът набира пациенти по интернет, като употребява подправено гръцко име.
„ Имаше публикация във Фейсбук от името на един различен лекар - Йоанис Матакис. Пишеше, че слагал импланти за 350 евро”, описа Мариана Нешева.
„ Твърдеше, че работи със зъботехници в България и по тази причина цените са му такива”, разясни Константин.
При персонални срещи, пред пациентите си в Гърция, българският ортодонт употребявал презимето си и се представял като доктор Валериев.
Схемата и в Атина е сходна на тази в България, описват излъгани българи. В края на 2020 година Мариана се свързва със стоматолога, тъй като има потребност от импланти. Поставя й 4, на обща стойност 1400 евро и желае половината като капаро и то без документ.
„ Поиска ми 200 евро, с цел да ми махне конците. Около 24 дни стоях с тези конци в устата. Извика ме в неговата квартира на един кухненски стол и ги махна с една ножичка, каквато имам и аз. Доста болеше. Сега още веднъж имам болки, тъй като имплантите са поставени един до различен и не могат да се сложат зъби”, описа Мариана.
„ От житейска и здравна позиция слага на риск живота и здравето на тези хора. Не е стерилно помещение, не разполага с нужния инструментариум. Имплантите биват разнообразни типове и разнообразни марки. Като здравно произведение те имат своите паспорти и серийни номера с баркод, по който можем да наблюдаваме, в случай че има дефекти или проблеми и да търсим отговорност от производителите”, изясни Мария Петрова, юрист по мед. право.
Мариана не получава паспорт. Казва, че не е знаела, че съществува подобен. В един миг обаче схваща, че има излъгани българи и отхвърля да продължи лекуването си при доктор Валериев. Не му заплаща и останалата дължима сума.
Дилиана Пеневапък търси зъболекаря, с цел да й сложи мост на 4 зъба. Стойността му е 400 евро. Докторът желае половината като капаро. Дни по-късно, под предлог, че е в затруднена обстановка, я моли и за останалите пари.
„ Дойде до у дома и му дадох още 200 евро. Един ден ми се обажда и ми споделя, че ще мине през нас. Дойде и ми постави мост”, описа дамата.
Дилиана прекарва няколко дни с новия си мост. И схваща, че не е изработен от материала, за който е заплатила. „ Ако бяха подписали контракт, трябваше да е разказана формата, цвета, материала, от който е направен мостът, тъй че да няма проблеми в последствие”, изясни Мария Петрова.
Пациентката си желае парите назад, само че още веднъж по познатата скица зъболекарят изчезва.
Измамена е и Даниела Мочакос. При нея доктор Валериев трябвало да създаде протеза за общо 700 евро.
„ 3 месеца ме лъга. После стартира да затваря телефона. Казват, че непрекъснато ходел по казина”, описа дамата.
Единственият човек, на който зъболекарят е върнал парите, е Константин Игнатов. В тази история друг е краят, само че не и пътят до него. В началото на октомври предходната година Константин се свързва със зъболекаря, тъй като се нуждае от протеза.
„ Аз му споделих че съм диабетик и имам проблеми с бъбреците и сърцето. Каза, че ще се съобрази със здравословното ми състояние”, изясни мъжът.
И тук идва ред на капарото. Цената на протезата е 350 евро, споделя ни Константин. Първо зъболекарят желае 50. След два дни още 100 евро.
В този миг Константин вижда постове в обществените мрежи. Казва на доктора, че знае за измамите и си желае парите назад.
„ Стреснах го и след 18 декември ми върна 300 евро. После ме блокира”, изясни Констанин.
И в Гърция, както и в България, зъболекарят сменя разнообразни адреси. Така в един миг хората, които настояват, че са били излъгани от него, губят следите му и не могат да си изискат парите.
В София зъболекарят продължава да работи, само че на нов адрес и под непознато име. До нас стига информация, че той е пуснал ваучери за отстъпка в уебсайт. От там намираме телефонния му номер.
Лекарят ни твърди, че работи самичък в кабинета, само че с цел да се убедим, че доктор Димитров в действителност е Ивайло Валериев Петров си записваме час.
Наше подставено лице отива на обзор при стоматолога. Отваря ни външната врата, откакто по телефона му споделяме, че сме на адреса. След това ни посреща на вратата на кабинета, като на нея написа женско име.
Докторът демонстрира самообладание и внимание, прави ни и проект за лекуване, като ни предлага по-скъп материал. Уверява ни, че ще можем да платим сумата разсрочено и даже споделя, че може да ни издаде и фактура. Не ни изиска и пари за преглледа. Записваме си и идващ час, само че вместо пациентът под прикритие, отиваме с камера, а мъжът се скрива.
Така доста въпроси остават без отговор. А единствено няколко часа след визитата ни в кабинета, лекарят се свързва с част от пострадалите с предложение – да им върне парите. И към този миг това си остава само… предложение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР