Излязоха нови подробности около вчерашния инцидент, при който Обзор бе

...
Излязоха нови подробности около вчерашния инцидент, при който Обзор бе
Коментари Харесай

Шокиращ разказ за ужаса, при който 8 души спасяваха удавник в Обзор

Излязоха нови детайлности към вчерашния случай, при който Обзор бе на косъм от нова покруса, откакто беззащитен пред мъртвото неспокойствие към 40-годишен мъж подвигна на крайник спасителите от всички постове на Южния плаж.

Осем герои извадиха 40-годишния Николай от лапите на мъртвото течение при извънредно комплицирана и тежка интервенция, написа Флагман.бг.

Един от мъжете, които демонстрираха свръхсила и се пребориха със стихията, е опитният избавител Валентин Ташев. Той описа с детайлности за извънредно сложното избавяне на давещия се Николай Николов. Мъжът е незасегнат, с помощта на съответната интервенция на лайфгардовете по време на случая, станал към 11 часа на 31 август в морето на Южния плаж в Обзор.

„ Спасяването беше извънредно мъчно и се изискваше доста професионален метод. Тази година не сме имали толкоз тежка интервенция. По радиостанцията извикахме доктор на плажа и дежурните от прилежащите постове. Вълнението и близостта на скалите изключваха потреблението на лодка или джет и всичко зависеше от силата и умеенето ни във водата да пресрещнем бедстващия човек и да го изведем безвредно ", описа той.

"Морето безусловно беше хванало в капан момчето. Вълнението беше 4 бала и имаше големи талази. Освен това той се беше надценил и плуваше в региона на скалите в самия завършек на линията. Морето постоянно е по-силно, всичко зависеше единствено от нас, от личната ни мощ, нямаше по какъв начин да влезем с кораб ", прибавя Валентин.

"Колегите сложиха преди всичко сигурността, като концентрираха наличните хора в зоната на случая, с цел да не оставят никого неосигурен и по този начин предотвратиха вероятно настъпване на спомагателни затруднения с намиращ се във водата избавител. Когато изискванията не разрешават потреблението на плавателни средства, всичко зависи от хората във водата и тяхната дарба за екипна работа ", сподели още той.

"Опънахме въже и четирима от нас влязоха във вътрешността, а останалите четирима ги осигуряваха от брега. Борбата с мъртвото течение търпя дълго, мъжът беше отпаднал, само че за благополучие го извадихме в точния момент. Ние рискуваме доста постоянно живота си, само че това ни е работата. Само за няколко минути обезсиленият плувец бе изнесен на брега и след обзор от пристигналия доктор бе освободен за домашно лечение”, добави мъжът.

„ Хората на плажа постоянно не съблюдават сигнализацията, влизат във водата сами, с деца или с надуваеми плажни принадлежности. Не по-малка заплаха съставляват „ опитните “ плувци, които желаят да се показват пред познатите си “, разяснява още Валентин.

„ Надценяването на личните благоприятни условия е първата причина за произшествие “, добавя той. „ Радвам се, че основаната организация и екипната работа ни разреши да приключим комплицираната обстановка по най-благоприятния метод “, добави той.

Днес целунатият от Бога Николай не може да откри думи, с които да благодари на спасителите, които резервираха живота му. Той признава, че огромна част от виновността е негова, защото е влезнал доста във вътрешността в морето, на рисково място, макар огромните талази и аления байрак.

Николай е безапелационен, че повече няма да се прави на по-силен от водната буря и ще мисли за себе си и за своите близки, които са претърпели същински потрес по време на случая.

В края на август, със промяната на летния сезон и появяването на мъртво неспокойствие зачестяват случаите по българските плажове, а броят на удавените поради мъртво течение към този момент е над 20. Често тези произшествия приключват съдбовно, отнемайки живот на курортисти, а от време на време и на спасители.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР