Изложбата We (Ние), с която финландският музей Sara Hilden (кръстен

...
Изложбата We (Ние), с която финландският музей Sara Hilden (кръстен
Коментари Харесай

Брад Пит и Ник Кейв дебютираха като художници

Изложбата We ( " Ние " ), с която финландският музей Sara Hilden (кръстен на създателката си, известна колекционерка на модерно изкуство) провокира голям интерес и обърна всички погледи към Тампере. Причината е присъединяване на артиста Брад Пит и музиканта Ник Кейв в изложбата, която в действителност показва творчеството на английския художник Томас Хаусаго. Негова е концепцията да притегли като сътрудници Пит и Кейв, които се включват със основани от тях работи.

52-годишният създател, който е различим по фигурите на страховити създания, е и самобитен куратор на изложбата, в която влиза в разговор със статуи на Джакомети (собственост на музея) и платна на норвежкия художник Едвард Мунк.

За Хаусаго изкуството е терапия, която го избавя от тежка меланхолия, породена от претърпяно в детството принуждение.
Weekend at El Cap Автор: Thomas Houseago
Австралийският музикант Ник Кейв опитва с разнообразни форми на изкуството от дълго време. Автор е на няколко книги с разкази и стихотворения, а от няколко години прави керамични фигури и по този начин се оправя с тежките моменти в персоналния си живот. В началото на тази година умря първородното му дете Джетро, а преди повече от седем години почина 15-годишният му наследник Артър. Смъртта участва осезаемо в серията от 17 пластики на Кейв, обединени в цикъл " Животът на дявола ".
" Дяволът се връща от война " от серията на Ник Кейв The Devil – A Life, 2020-2022 Източник: Prudence Cuming Associates Реклама
Подобно на Томас Хаусаго, и Ник Кейв трансформира болката в изкуство. В формалното прессъобщение на музея се споделя, че той е приел да се включи в изложбата поради концепцията на Хаусаго да показва способността на артистите да претърпяват дълбоките и мрачни страсти групово.

В този подтекст присъединяване на холивудската звезда Брад Пит е изключително забавно, тъй като съответствува с лансирането на авторската му фешън линия кашмирени ризи God`s True Cashmere, за която артистът сподели, че е отговор на желанието му да бъде прегърнат.

Брад Пит е разпален колекционер и следи арт трендовете в международен мащаб, постоянен клиент е на биеналето във Венеция, форумите в Маями, Хонконг и Париж. На едно такова ревю се среща с Хаусаго.

Напътстван от него, прави плахи опити в региона на керамиката. Оборудва ателие в дома си в Санта Моника, Калифорния, и стартира съществени занимания. В изявленията даже загатва, че в паузите на фотосите на кино лентата на Тарантино " Имало едно време в Холивуд " постоянно ходели в ателието с Леонардо ди Каприо, с цел да помълчат на мира, отдадени на изкуството.
Реклама
58-годишният Брад Пит персонално показа пред публицистите в Тампере своите произведения, включени в изложбата, която продължава до 15 януари. Между деветте работи се откроява Aiming At You I Saw Me But It Was Too Late This Time - гипсов панел, фиксирал миг на пукотевица сред осем човешки фигури. Биографична наподобява и първата статуя на Пит, наречена House A Go Go - дребна къща, направена от дървесна кора, закрепена с тиксо.

" За мен изкуството е саморефлексия. Размисъл върху това къде съм сбъркал във взаимоотношенията си, къде съм съизвършител и къде жертва. Това, което виждате, е резултат на процеса, които назовавам радикална инвентаризация на самия себе си ", разяснява Брад Пит. Той не счита себе си за художник, а за човек, който упражнява " независим, доста спокоен, тактилен тип спорт ".
Актьорът Брад Пит и гипсовото му произведение Aiming At You I Saw Me But It Was Too Late This Time
За куратора на музея креативната игра сред Хаусаго, Кейв и Пит е план в развиване. Отнема им две години да оформят структурата на експозицията и напълно умишлено взимат решение да не афишират имената на Ник Кейв и Брад Пит авансово. Присъствието им на конференцията във връзка представянето на We е изненада за всички присъстващи, които имат шанса да прекарат половин час в компанията на един от най-известните артисти в Холивуд и да чуят историята зад всяка една от творбите му.

И въпреки Пит да не е единственият артист, намерил разтуха в друга арт дисциплинираност (същото вършат Питър Фолк, Силвестър Сталоун, Джим Кери, Джони Деп, Пиърс Броснан), ползата към новото му занимание е голям. Може би тъй като съгласно Хаусаго в артистичните търсения на Пит се усеща най-силно самоиронията и уязвимостта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР