Изложбата „Литературната аптека на Димитър Димов“ се откри тази вечер

Изложбата „Литературната аптека на Димитър Димов“ се откри тази вечер ...

Дом на културата излага първите издания на Димитър Димов, Т...


Изложбата „Литературната аптека на Димитър Димов“ се откри тази вечер в Дом на културата „Борис Христов“.На откриването присъстваха ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева и заместник-кметът по култура на община Пловдив Пламен Панов.Инициативата „Седмица на Димитър Димов“, организирана от Медицински университет – Пловдив, съвместно с Националния литературен музей и Община Пловдив, е посветена на 70-годишнината от издаването на романа „Тютюн“. Изложбата «Литературната аптека на Димитър Димов» ще продължи две седмици и може да бъде посетена до 3 октомври 2021 година.

Експонирани са автентични опаковки на лекарства, описани в романите на писателя, от колекцията на Музея на медицината при МУ – Пловдив. Лекари и фармацевти от Медицинския университет разказват на достъпен език за експонираните медкаменти и техните днешни аналози. Един от тях е директорът на Музея на медицината доц. д-р Георги Томов.

Посетителите могат да видят и оригиналите на първите издания на романите на Димитър Димов, както и снимки и документи, от фонда на къща-музей «Димитър Димов» - свидетелства за пловдивския период на писателя.Тази вечер беше представен и филмът „Триптих за Димитър Димитър“. Предвидена е и творческа среща-разговор със създателите на документалния филм – проф. Златимир Коларов – сценарист и Валентина Фиданова-Коларова – режисьор на лентата. В петъчния ден - 24 септември от 13.00 ч. в Медицински университет – Пловдив е второто акцентно събитие – литературно четене на откъси от романа „Тютюн“, преведени на различни световни езици, с участието на чуждестранни и български студенти.Пред най-творческата академична аудитория ще чуем литературни преводи на откъси от „Тютюн“ на английски, японски, гръцки и др. Събитието отбелязва Европейският ден на езиците – 26 септември.


Източник: marica.bg