Изложбата „Красивите покриви на София” може да бъде разгледана от

...
Изложбата „Красивите покриви на София” може да бъде разгледана от
Коментари Харесай

„Красивите покриви на София“ в парка пред НДК

Изложбата „ Красивите покриви на София” може да бъде прегледана от 2 април в Галерия навън в парка пред НДК (пред Паметника на лъва). Автор е Ясен Джабиров - пилот-оператор на дрон и видеограф, който в свободното си време се занимава с улична и въздушна снимка в родния си град София и страната. Автор е на доста видео- и фотопроекти за града.

Изложбата „ Красивите покриви на София “ е изложба от фотоси, отдадена на архитектурните шедьоври на остаряла София. Показва от близко декорациите, скулптурите и орнаментите на множеството от най-красивите здания в столицата, основани по времето на царска България. Фотографиите са снимани с дрон, който придвижва фена пред самите творби, които другояче остават високо над града, надалеч от погледа на минувачите.

„ Опитвам се да открия непознатата страна на София, нещата, които са пред всички нас, а като че ли малко хора ги виждат. Първо, видях скулптурата с глобуса на покрива на банковата постройка на ул. „ Раковски” и взех решение да я прегледам и снима от близко с дрон. Оказа се доста детайлна и красива. Учуди ме, че толкоз труд и усърдие са вложени в изработката на едно произведение на изкуството, което е толкоз надалеч от хорските погледи. Замислих се какво ли е карало тогавашните архитекти и бизнесмени да вложат подобен запас единствено за декорация на постройката. Постепенно започнах да виждам и други здания с сходни красиви орнаменти в жанр рококо и сецисион из града. Започнах да ги изследвам и снимам, събрах информация за тях и се оказа, че множеството са от интервала към 1930 година, когато в България са работели архитекти и строители, учили и повлияни от западноевропейският жанр и просвета. Това са здания и творби, които придават аристократичния дух на София и освен са скъпо богатсво за града ни, само че и образец за отношение към естетиката на градската среда” – споделя създателят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР