Изложбата Изкуство и култури в България-ХVI-XVIII в., която трябваше да

...
Изложбата Изкуство и култури в България-ХVI-XVIII в., която трябваше да
Коментари Харесай

Боил Банов ще предложи на Лувъра да смени темата на българската изложба

Изложбата " Изкуство и култури в България-ХVI-XVIII в. ", която трябваше да гостува през лятото в Лувъра, се анулира. Това е позицията на министъра на културата Боил Банов, която беше предоставена след питане на " Дневник ". Решението идва след негативната реакция на Светия Синод и шефа на Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките доцент доктор Емануел Мутафов.

Министърът е съгласувал дейностите си на среща с управлението на Българска академия на науките - акад. Юлиан Ревалски, археолога проф. Васил Николов и проф. Мутафов.

Новата галерия - за праисторията или за Второто българско царство

На музея " Лувър " Министерството на културата ще предложи друга тематична галерия, представяща българската история. Учените от Българска академия на науките са предложили два разновидността: " Праистория - поява и развиване на първата европейска цивилизация " или " Късно Средновековие - напредък на Второто българско царство ".

До момента контракт за третата българска галерия в Лувъра - " Изкуство и култури в България-ХVI-XVIII в. ", към момента не е подписван, обясниха от Министерството на културата. Готовност да вземат участие в нея бяха декларирали Националният археологически институт с музей на Българска академия на науките, Етнографският музей, Криптата в храм-паметника " Св. Александър Невски " - филиал на Националната художествена изложба, Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", районните музеи във Варна и София. Експозицията се състоеше от 60 предмета - икони, бижута, църковна утвар, съдове, ръкописи и други

Тя се приготвя от много време и нейният френски куратор госпожа Шарлот Мори имаше среща с уредниците от наша страна в Министерството на културата през юли 2019 година

Скандалът пламна поради наименованието на залата в Лувъра

Скандалът стартира наскоро, когато се разбра, че изложбата ще се експонира в Лувъра в зала, която е в зоната за ислямско изкуство.

Светият Синод се събра на 20 януари във връзка писмо на министъра на културата Боил Банов, с което той искаше благословия за изложбата. Архиереите обаче взеха решение да не разрешат експонирането в Лувъра на икони и богослужебни книги от XVI-XVIII в., които се съхраняват в Бачковския манастир, в Националния църковен историко-археологически музей и от Църковно историческия и архивен институт при Българската патриаршия.

Епископ Герасим: Това е кардинална позиция на Светия синод от 2004 година

Светият синод не дава благословия за изнасяне на артефакти от Църковно-историческия институт и църковния музей за изложбата в Лувъра, съобщи пред " Площад Славейков " свещеник Герасим, основен секретар на Св. Синод. Това е кардинална позиция на Синода, която се съблюдава праволинейно от 2004 година насам, когато е взето решение да не се изнасят предмети от църковните складове в чужбина, с изключение на по изключение за поклонения.

Това са съвсем скъпи ръкописи, изясни пиарът на Светия синод

Николай Георгиев, завеждащ " Връзки с обществеността " на Св. синод разясни пред организация " Фокус ", че " всички църковни артефакти са богослужебни предмети. Става въпрос за неща в Църковно-историко археологическия институт и в църковния музей, само че те са били предмети за богослужебна приложимост. Това са съвсем скъпи ръкописи, които са с богослужебни текстове. Това са някои икони, пред които доста хора са се молили дълготрайно време ", изясни отец Николай.

Той означи още, че Светият синод не е по принцип срещу изложбите, а съответно срещу провеждането на тази галерия, при тъкмо тези условия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР