Изложбата „Историческа памет в цветове и багри“ бе открита във

...
Изложбата „Историческа памет в цветове и багри“ бе открита във
Коментари Харесай

Уникална изложба от гоблени в Търново разказва българската история

Изложбата „Историческа памет в цветове и багри“ бе открита във Велико Търново. Чудесната експозиция включва ръчно направени гоблени, основани от Росица Бакалова. Компилацията е цяла художествена енциклопедия за славната българска история, за богатото ни културно завещание, обичаи, традиции, за естествените дадености на България.
 gobleni  gobleni1  gobleni2
Изложбата е част от програмата за 110-годишнината от Независимостта и по доста добър метод се вписва в поредицата от събития. Експозицията е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

„Благодаря на Росица Бакалова за чудесния образец, който дава. Подобни родолюбиви начинания обогатяват и в същото време опазват българското културно завещание.“ – сподели кметът на общината инж. Даниел Панов във връзка изложбата.

Сред гостите на откриването бяха шефът на дирекция „Култура, туризъм и интернационалните дейности“ Нелина Църова и националният представител Станислава Стоянова.

Росица Бакалова е родом от великотърновското село Русаля. Бивша здравна сестра и някогашен преподават в Медицинския университет в София. Често гостува в чужбина с част от неповторимата си сбирка. Разработките й са над 800.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР