Изложба Юбилейни фотомигове откри в Плевен фотографът и оператор Димитър

...
Изложба Юбилейни фотомигове откри в Плевен фотографът и оператор Димитър
Коментари Харесай

Изложба на първия кореспондент на БНТ в Плевен

Изложба „ Юбилейни фотомигове " откри в Плевен фотографът и оператор Димитър Бебенов. През 1961 година той става първият сътрудник българската телевизия в Плевен, а по-късно дълги години работи във военната киностудия.

40 табла с портретни фотоси, правени в продължение на шест десетилетия, показва Димитър Бебенов в плевенския Военен клуб. 85-годишният създател е избрал да покаже лица на създатели и на елементарни хора, макар че в архива си от 8 хиляди фотофилма има и значително фрагменти с политици.
Димитър Бебенов, оператор и фотограф: Политически персони имам от Де Гол до в този момент - всички. И Червенков съм снимал, и Брежнев съм снимал, и Раул Кастро, Фидел Кастро, бил съм в Куба два пъти. В Индия съм снимал Индира Ганди, след три дни я убиха. Последните ѝ фотоси са мои.
На откриването на изложбата беше отрязана не трикольорна, а кино-лента. Възпитаникът на плевенския киноклуб става сътрудник на националната телевизия, откакто са излъчени негови фрагменти от визитата на космонавта Юрий Гагарин в Плевен. Казва, че първоначално не било елементарно материалите да стигат до малкия екран.
Димитър Бебенов, оператор и фотограф: Рано-рано в 6 часа ходя на влака, давам лентата или на прочут пасажер, или на началника на влака. И неведнъж лентата се връщаше след два дни - ето това пакетче си го вземи, не можах да го предам. После се откри някаква връзка, човек идваше на гарата и вземаше ролката.
Над 10 години Бебенов отразява събитията в Плевенско и Ловешко. Приятелите го назовават снайперист с фотоапарата и картечар с камерата. Има над 100 късометражни кино лентата за армията и голям брой независими фотоизложби.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР