Изложба, вдъхновена от Майкъл Джексън, бе открита в Хелзинки, като

...
Изложба, вдъхновена от Майкъл Джексън, бе открита в Хелзинки, като
Коментари Харесай

Посветена на Майкъл Джексън изложба бе открита в Хелзинки

Изложба, въодушевена от Майкъл Джексън, бе открита в Хелзинки, като организторате твърдят, че не става въпрос да се възхвалява артиста, който е упрекнат в полови похищения 10 години след гибелта му, съобщи Франс прес.

Изложбата "Майкъл Джексън: На стената " показва остарели и незнайни творби на изкуството, основани от фамозни създатели, като Анди Уорхол, американския фотограф Дейвид Лашапел и английския експерт в керамиката Грейсън Пери.

Изложбата включва 90 произведения и първо бе показана през 2018 година в Националната портретна изложба в Лондон, където получи ласкави мнения от рецензията. След това бе показана в Париж и Бон, преди да гостува в Хелзинки. Показването й в Германия и Финландия е след новата поредност обвинявания в полови похищения против Майкъл Джексън.

"Не можем да премълчим тези въпроси и осъждаме всяка форма на полово принуждение - сподели кураторката в Музея за съвременно изкуство в Еспоо Аря Милер. - Искаме обаче да осигурим среда за свободни полемики, в която създателите да се изкажат. Изложбата и участващите в нея създатели не възхваляват Майкъл Джексън, а проучват въздействието му в региона на културата. "

Редица въодушевени от Майкъл Джексън произведения имат нещо общо с гротеската, като основаната от Пол Маккартни голяма позлатена скулптура на артиста с неговия домакински любим, шимпанзето Бъбълс, и портрета в естествени размери, поръчан на Кехайнд Уайли от Джако малко преди гибелта му през 2009 година За румънския художник Дан Михалтяну, който се е интересувал от въздействието на артиста в посткомунистически Букурещ, Майкъл Джексън ще остане вечно една икона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР