Изложба с предмети и фотографии от Стария град, които пренасят

...
Изложба с предмети и фотографии от Стария град, които пренасят
Коментари Харесай

Изложба в Пловдив разкрива красотата на стила Алафранга

Изложба с предмети и фотографии от Стария град, които придвижват посетителя в 19 век и стила „ Алафранга “, бе открита в Регионалния етнографски музей в Пловдив. Експозицията може да бъде прегледана до 18 юни, а входът е безвъзмезден .

Стилът „ Алафранга “, смисъла на което е „ по френски фасон “, се заражда в средата на 19 век и отразява епохата на навлизане на културно въздействие в България от Европа. Той е бил употребен главно от заможната част от популацията.

Посетителите могат да видят другите страни на стила „ Алафранга “ – от къщите, мебелите в тях през храненето до облеклото. „ Алафранга “ се назовава както новата възрожденска къща и нейния нов интериор и покъщнина, по този начин и изисканите обноски на изложение и другарство, а също и модата в облеклото.

Алафранги се назовават и стенните ниши, които са характерни за къщите в Стария град на Пловдив. Те постоянно са изписани с пейзажи от европейски градове или са запълнени с скъпи предмети, пренасящи част от културата им.

За децата са планувани серия от креативен и просветителни занимания, посредством които да се срещнат с модерния в предишното жанр. С азбучник на български и британски пък се показват фотографии и изложение на изложбата. Експозицията ще остане в Етнографския музей, прочут още като Куюмджиевата къща, до 18 юни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР