Изложба, посветена на живота и творчеството на видния видински общественик,

...
Изложба, посветена на живота и творчеството на видния видински общественик,
Коментари Харесай

Изложба показва многото лица на Михалаки Георгиев

Изложба, отдадена на живота и творчеството на видния видински държавник, посланик, финансист, публицист и агроном Михалаки Георгиев ще бъде открита в едноименната районна библиотека във Видин. Тя е озаглавена "Многоликият Михалаки Георгиев " и е взаимна на Университетска библиотека "Св. Климент и Охридски " и Института за литература към Българска академия на науките.
Посетителите ще могат да видят фрагменти от писма на Михалаки Георгиев, по-важни дати от биографията му, повече информация за активността му като ботаник, публицист, академик, учител, финансист, посланик, както и за присъединяване му в подготовката на Пловдивското ревю, това сподели шефът на университетската библиотека доцент доктор Анна Ангелова.
"Видинчани ще видят това, което изложихме и при нас - спомагателни материали, копия на такива, само че без самите книги. Видинската библиотека сигурно ще компенсира, показвайки книги от своя личен фонд, тъй че още веднъж ще предоставим на обществеността изложбата в целокупност. Ние в действителност даряваме тези материали, направени особено фототипно за библиотеката. Изложбата в София беше дело на напъните ни с Института на Българска академия на науките. Колегите имат оригиналите от архива на Михалаки Георгиев, само че те няма по какъв начин да пътуват непрекъснато из България ".
Изложбата ще бъде открита във вторник, 22.10, от 14 часа в отдел "Заемна за възрастни ".
Всестранно развита персона както в областта на литературата, по този начин и в областта на образованието, основател и уредник на първата българска държавна лотария, съставил на първия български учебник по ботаника за междинни учебни заведения, шеф на Видинската митница, чиновник в Министерството на публичните здания, тази галерия е взор към наситения живот на видния държавник и патрон на Регионалната библиотека във Видин.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР