Изложба, посветена на живота и творбите на писателя и художник

...
Изложба, посветена на живота и творбите на писателя и художник
Коментари Харесай

В библиотека на Оксфордския университет ще почетат Толкин

Изложба, отдадена на живота и творбите на писателя и художник Дж. Р. Р. Толкин, се открива това лято в Бодлиевата библиотека - основната изследователска библиотека на Оксфордския университет, съобщи БГНЕС.
Експозицията ще показа истински акварели, които създателят рисува, до момента в който написа класическия си фентъзи разказ " Хобит ". Изложбата " Толкин: Създателя на Средната земя " (1 юни - 28 октомври) включва и непоказвани произведения на писателя, в това число Linquë Súrissë (1960), рисунка със заглавие на елфски език, създаден от самия Толкин, което се превежда като „ Трева върху вятър ". Макар Толкин да умира през 1973 година, " Хобит ", която е оповестена за пръв път през 1937 година, продължава да бъде оповестена без спиране.
Проектите на Толкин за корици - подвързии и илюстрациите му за детски приказки също са включени в изложбата. Едно от най-необичайните открития е страница от скицника на писателя, съдържаща две картини, озаглавени " Тук (когато не желаете да си тръгнете оттук) " и " Там (на едно вълнуващо място) ". И двете са основани през 1914 година.
" Живите нереални картини, озаглавени " Тук " и " Там ", демонстрират Толкин като млад студент в Оксфорд, който намира личния си артистичен глас ", споделя Катрин МакИлвайн, архивист на библиотеката и творчеството на Толкин и куратор на изложбата. " Те демонстрират, че той стартира да рисува, освен това, което може да види, само че това, което може да си показа ", прибавя тя.
Експозицията също по този начин се концентрира върху знанията на Толкин по староанглийски език (той е професор по британски език и литература в университета в Оксфорд от 1945 до 1959 г.). Ще могат да бъдат видени ръкописи на " Хобит " и истинските ръкописи на на не по-малко известната трилогия - " Властелинът на пръстените ".
Толкинския откривател Том Шипий, професор в университета в Сейнт Луис, споделя, че картините и рисунките на Толкин съставляват доста количество материал. " Има цяла книга с тях, наречена " Картини от Дж. Р. Р. Толкин “, и те образуват основата за истинската корица на " Хобит ". Но откакто видях каталога за изложбата на Бодлиевата библиотека, считам че тя е доста амбициозна и впечатляваща. Те явно имат доста материал, който в никакъв случай не е бил показан, както ръкописи, по този начин и творби на изкуството ", споделя той.
Експонатите са съвсем напълно от архива на Толкин в библиотеката, дарени на институцията през 1979 година. Там се обитава най-голямата сбирка от ръкописи и рисунки на Толкин в целия свят. Други са взети назаем от сбирката " Толкин " в университета " Маркет " в Милуоки и частни сбирки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР