Изложба, посветена на 150-годишнината от рождението на създателя на българския

...
Изложба, посветена на 150-годишнината от рождението на създателя на българския
Коментари Харесай

Уникални изложби на международното туристическо изложение във Велико Търново

Изложба, отдадена на 150-годишнината от рождението на основателя на българския народен химн Цветан Радославов, ще бъде показана в границите на 15-то Международно туристическо ревю „ Културен туризъм “, което се организира във Велико Търново от 19 до 21 април. Експозицията под мотото „ Мила Родино” ще бъде подредена във фоайето на Община Велико Търново. Нейни уредници са Научният списък на Българска академия на науките, Историческият музей, Художествената изложба „ Н. Павлович " и СОУ „ Цветан Радославов " от град Свищов, подкрепени от Националния музей за изобразително изкуство,,,Златният фонд” на Българското национално радио и Държавната организация,,Архиви”. Редки снимки и скъпи документи за първи път показват с сходна пълнота научното и художествено-документално завещание на последния български енциклопедист и просветник – доктор Цветан Радославов. Освен стихотворец, Цветан Радославов влиза в българската история като академик, откривател, художник, стихотворец, пианист, преподавател, нумизмат, археолог и първосъздател на националния химн на Република България.

Цветан Радославов е роден на 20 април 1863 година година в Свищов. Наследник е на видните свищовски семейства Павлович, Хаджиденкови и Радославови, които го възпитават в патриотичен дух. Радославов приключва класическа гимназия във Виена, а история и славистика - Карловия университет в Прага. Докторант е на известния мъдрец и психолог проф. Вилхелм Вунд в Лайпциг, при който пази дисертация на тематика „ Издирвания върху запаметяването на пространствени отстоявания на полезрението ", за която получава научната степен,,доктор по философия и магистър на изящните изкуства”. След завръщането си в България води извършения по пробна логика на психиката във Висшето учебно заведение в София през образователната 1903-1904 година и преподава поредно в I, II и III столични мъжки гимназии. Сред неговите възпитаници са бъдещите учени Спиридон Казанджиев, Георги Наджаков, Ангел Балевски, Петър Динеков, писателите Йордан Йовков, Николай Ракитин, Крум Кюлявков, основателят на постройката на днешната Военна академия проектант Александър Дубовник, карикатуристът Александър Жендов и други, както и генерации изтъкнати лекари, учители, художници. Притежаващ и живописен гений Радославов се изявява като художник, пресъздаващ хубостта на природата, бита и човешкия труд. Той е създател и на няколко картини с историческа тема:,,Патриарх Евтимий се прости с паството си” и диптихът,,Старобългарски войници”, рисувани в навечерието на Балканските войни (1912 г.) Трайният си теоретичен интерес към българската история Радославов изявява в основаните от него публикации,,Старобългарски царски облици от манастира,,Св. Троица” край Търново”,,,Титлите на старобългарските царе”, както и в събираните в продължение на целия му живот археологическа и етнографски сбирки, в които колекционира неповторими национални шевици и антични и средновековни бронзови и антични монети.

Изложба с везани портрети на български държавници ще бъде подредена в дните на Международното ревю „ Културен туризъм” във фоайето на Двореца на културата и спорта.

Също в ДКС „ В.Левски” в дните на форума ще бъде показана и фотографската експозиция„ Фолклорът – споделено знание. Минало, настояще, бъдеще”. Изложбата е взаимна самодейност на Европейската асоциация на фолклорните фестивали Европейската асоциация на фолклорните фестивали, Института по математика и информатика и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките.

Проектът включва 26 фотографии, които отразяват моменти от фолклорните фестивали и шампионати, провеждани в България под егидата Европейската асоциация на фолклорните фестивали, формален сътрудник на ЮНЕСКО. Автор на фотосите е Георги Нуцов. Във фокуса на обектива му са артисти, танцьори и музиканти от България, Русия, Хърватия, Молдова, Латвия, Полша, Грузия, Индонезия, Монголия, Иран, Южна Корея и други

Част от фотосите в изложбата показват резултатите от планове на Националната стратегия FOLKKNOW. Представени са обекти от цифровото завещание на FOLKKNOW, което включва фото, видео, аудио и текстови цифрови архиви.

Фотоизложбата „ Фолклорът – споделено знание. Минало, настояще, бъдеще” е част от Научната конференция „ Културно-историческо завещание: запазване, показване, цифровизация “, проведена от Българската академия на науките в границите на XV-тото издание на Международното туристическо ревю „ Културен туризъм” - Велико Търново 2018.

Посолството на Държавата Палестина показва във Велико Търново изложбата "Палестина, Светата Земя ". Експозицията от цветни снимки показва античните обичаи, просвета, исторически и естествени явления на Светите Земи на Палестина. Тя е част от сбирката пътуващи експозиции на дипломатическата задача у нас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР